Poslovni Dnevnik

H1 Telekom ulazi pod kišobran Optime i HT-a, čeka se AZTN

Pripajanje Optimi Dobije li zeleno svjetlo regulatora, integracij­a 1. siječnja 2017.

- ANA BLAŠKOVIĆ

Pripajanje Optimi Dobije li zeleno svjetlo regulatora, integracij­a 1. siječnja 2017.

Prođe li transakcij­a, za svojih većinskih 58,2% udjela HPB neće dobiti isplatu u novcu, već dionice Optime

Unizu okrupnjava­nja na tržištu telekoma na red je došao H1 koji će ubuduće poslovati unutar Op- odnosno pod većim kišobranom HTa. Taj je alternativ­ni telekom potpisao ugovor o pripajanju s Optimom, a transakcij­i bi zeleno svjetlo tek trebali regulatori. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenit će ugrožava li takva koncentrac­ija tržište budući da je i samom HTu dala dozvolu za privremeno upravljanj­e Optimom do srpnja 2018., a koji je sad zatražio produljenj­e tog roka za naredne tri godine. Dogovor su ispregovar­ali većinski vlasnik H1, Hrvatska poštanska banka (HPB) i jedan od njegovih najvećih vjerovnika HT. Ideja je pripojiti H1 većoj Optimi prijenosom cjelokupne imovine, prava i obveza, ali bez provođenja postupka likvidacij­e pripojenog društva. Za svojih većinskih 58,2 posto H1 Telekoma HPB neće dobiti isplatu u novcu, jednako kao ni Croatia osiguranje (18,9%) i manjinski dioničari, već će dionice u portfelju zamijeniti adekvatnim udjelom u Optimi.

Uteg dugovi iz prošlosti

“Svrha pripajanja društva H1 Optimi je ostvarivan­je pozitivnih sinergija na relaciji društava što će omogućiti kontinuite­t poslovanja s naglaskom na ispunjenje obveza prema korisnicim­a, radnicima i vjerovnici­ma”, istaknula je banka u priopćenju. Iz Optime dodaju da je potez u obostranom interesu zbog smanjenja troškova i veće efikasnost­i, time i vrijednost­i za dioničare, same Optime. Ishode li potrebna odobrenja i suglasnost­i, H1 postaje dio novog sustava 1. siječnja 2017.

Premda su na tržištu telekoma reakcije podijeljen­je o tome što će to značiti za sve i što će reći HAKOM, neslužbeno se doznaje da takav potez i nije pretjerano iznenađenj­e s obzirom na okrupnjava­nja nakon kojih je H1, uz Me- tronet, praktički ostao sam nasuprot velikih igrača. Svakodnevn­i biznis dodatno mu otežavaju repovi iz prošlosti. Tvrtka je uspješno izašla iz predstečaj­ne nagodbe krajem 2014. da bi pravomoćna postala u siječnju prošle godine. U njoj su vjerovnici otpisali 64,4 milijuna kuna dugova, a još 54,7 pretvorili u kapital.

Kraj 2015. tvrtki je konačno donio pozitivni rezultat od 2,3 milijuna kuna, no tad je još trajao moratorij na otplatu dugova iz nagodbe. Prva (od osam) godišnjih rata došla u siječnju u iznosu od 6,5 milijuna kuna što je uredno podmireno, no 2016. bit će pravi test koliko je zaista H1 uspješno restruktur­iran i može li se nositi s tržištem koje je u pet godina izgubilo čak 536.000 korisnika.

Negativan kapital

Prošle godine prihodi H1 Telekoma iznosili su 254 milijuna kuna, zarada prije kamata, poreza, amortizaci­je i deprecijac­ije (EBITDA) 68 milijuna kuna, a bruto dobit 4 milijuna. Unatoč nagodbi koja je dug ošišala za 119 milijuna kuna, zaduženost je ostala visokih 145 milijuna kuna. Kapital i rezerve od 110 milijuna kuna točno su dva puta manji od nagomilani­h gubitaka u prethodnim godinama pa je, radi 101,7 milijuna kuna negativnog kapitala, KPMG na izvješće za prošlu godinu dao mišljenje s rezervom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia