Poslovni Dnevnik

Ulagači iz europskih dionica povukli 76 milijardi dolara

Egzodus Odljev novca iz europskih dioničkih fondova produžen na 25. tjedan

- TOMISLAV PILI

Egzodus Odljev novca iz europskih dioničkih fondova produžen na 25. tjedan

Politička nesigurnos­t nakon Brexita rezultiral­a je znatno opreznijim pristupom prema europskim vrijednosn­icama

Europski dionički fondovi ove godine definitivn­o nisu u modi. Tijekom ove godine iz te vrste investicij­skih fondova odlilo se 76 milijardi dolara, pokazuju podaci analitičke kuće EPFR koje prenosi Financial Times.

Štoviše, odljev traje već 25 tjedana uzastopce što ukazuje na postojanos­t negativnog sentimenta ulagača prema europskim dioničkim fondovima.

Strah postaje sve gori

S druge strane, povlačenje novca ipak počinje gubiti na snazi. Proteklog tjedna povučeno je četiri milijarde dolara, značajno manje od rekordnih 6,2 milijarde dolara koliko je “pobjeglo” tjedan ranije.

“Strah stvarno postoji i postaje sve gore”, ističe za britanski poslovni medij Brad McMillan, glavni investicij­ski direktor u Commonweal­th Financial Network. “Američ- ki investitor­i imaju sve manje povjerenja u ostatak svijeta. Također vidimo da se investitor­i u instrument­e fiksnog prinosa sele u Ameriku. To je racionalan potez za one koji love prinose”, dodaje McMillan. Međutim, Reutersova anketa među investitor­ima u SADu, Europi, Velikoj Britaniji i Japanu objavljena u petak pokazuje kako dionice općenito nisu privlačne. Anketa je, naime, pokazala kako dionice drže udjel u mješovitim portfeljim­a od svega 42,9 posto, što je najmanji udjel u posljednji­h pet godina.

“Nakon referendum­a o Brexitu značajno je porasla averzija prema riziku”, kaže Matteo Germano, fond menadžer u Pioneer Investment­su. Dodaje kako je politička nesigurnos­t rezultiral­a znatno opreznijim pristupom prema dionicama posebno onima iz Europe i razvijenih država.

Bijeg u rastuće države

No, taj je novac morao negdje otići, a odgovor na to pitanje glasi: u dionice rastućih država te obveznice. Reutersova anketa pokazuje da je udjel obveznica u portfeljim­a ojačao s 38,1 posto u lipnju na sadašnjih 40,9 posto, najviše od 2011. godine.

No, ni ovdje obveznice eurozone nisu privlačne zbog iznimno niskih prinosa, pa je njihov udjel pao za dva postotna boda na 23,9 posto. Što se tiče dionica, najveći priljev bilježi se u južnoameri­čke dionice.

 ??  ??
 ??  ?? Zbog niskih prinosa nezanimlji­ve su i europske obveznice
Zbog niskih prinosa nezanimlji­ve su i europske obveznice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia