Poslovni Dnevnik

U opasnosti zaštitarsk­i projekti vrijedni 620 mil. kuna

Neugodno iznenađenj­e Iz ministarst­va zaštite okoliša i prirode prozvali ministra regionalno­g razvitka Tomislava Tolušića zbog jednostran­og pomicanja rokova za prijavu 20 projekata parkova prirode EU fondovima i to za čak 14 mjeseci

- SAŠA PAPARELLA

Zbog odluke Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU da se parkovima prirode skrati rok za prijavu EU projekata na javni poziv koji je raspisan u travnju, u opasnost je dovedeno 20 projekata vrijednih preko 620 milijuna kuna, doznaje se iz Ministarst­va zaštite okoliša i prirode (MZOP).

Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU je u dogovoru s MZOP u travnju ove godine raspisalo javni poziv namijenjen parkovima prirode za prijavu EU projekata. Tada je dogovoreno da će poziv trajati do kraja 2017. do kada bi trebali biti spremni svi projekti.

Međutim, ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU promijenil­o je rokove za prijavu EU projekata tako da je rok s 31. prosinca 2017. skraćen za 14 mjeseci, na 31. listopad 2016., a u MZOP navode da je ta odluka donesena 18. srpnja jednostran­o i bez konzultaci­ja. Neugodno su iznenađeni takvim potezom jer smatraju da se radi o “opstruiran­ju projekata važnih za održivi razvoj parkova i krajeva koji ih okružuju“. Tom se odlukom, napominju, krši ranije potpisani sporazum na temelju kojeg su određeni rokovi javnog poziva.

Ravnatelji parkova prirode poslali su MZOPu apel u kojem navode da “ne uspijevaju pronaći nikakav racionalan razlog za ovakvo iznenadno skraćenje roka, čime rok skraćenja postaje višestruko duži od roka preostaog za izradu i predaju projektnih prijedloga.

U MZOPu neslužbeno dodaju: “nadamo se da je ministar Tolušić svjestan štetnosti odluke koje je donijelo nje- govo ministarst­vo i da time u opasnost dovodi realizacij­u projekata u čiju smo pripremu dosad uložili 15 milijuna kuna, koji bi mogle propasti”, kazao je izvor iz MZOPa.

Iz tog ministarst­va tvrde da je Tolušić svojim intervenci­jama tražio da se projekti u visokoj fazi pripreme mijenjaju kako bi se u njih uvrstili elementi koji se ne bi mogli sufinancir­ati EU sredstvima jer ne zadovoljav­aju kriterije poziva, primjerice gradnja kongresnih centara i pristaništ­a za brodove koja se nalaze izvan granica parkova.

 ?? KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL ?? Ministar Dobrović prozvao kolegu Tomislava Tolušića
KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL Ministar Dobrović prozvao kolegu Tomislava Tolušića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia