Poslovni Dnevnik

Zaba i PBZ u pola godine zaradile 1,45 milijardi kuna

Niže rezervacij­e Konverzija je smanjila glavnice kredita pa je bitno pao trošak izdvajanja

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Neto dobit Zabe iznosila je 780 milijuna kuna, 94 posto više nego prije godinu dana, dok PBZ bilježi 70postotni rast na 675,4 milijuna kuna

Zagrebačka banka i PBZ, najmoćniji bankarski dvojac koji zajedno drži 44 posto tržišta, objavio je rast neto dobiti i prihoda u prvoj polovici godine. Neto dobit Zabe iznosila je 780 milijuna kuna, 94 posto više nego prije godinu dana, dok PBZ bilježi 70postotni skok na 675,4 milijuna kuna. Imovina Zabe na kraju lipnja iznosila je 101,9 milijardi kuna, a PBZa 68,7 milijardi kuna.

Obje banke veće profite uglavnom mogu zahvaliti nižim rezervacij­ama te pode- bljavanju ostalih prihoda, poput trgovanja (prodaja udjela u Visi Europe). ‘Core’ biznis ipak pritišću niske kamatne stope u uvjetima početka oporavka kreditnog ciklusa pa je operativno poslovanje još blizu razina prethodne godine. Neto prihod od kamata u Zabi dosegnuo je 1,36 milijardi kuna (+1,8%), dok je u PBZu bio 1,15 milijardi kuna (+7%). Nekamatni prihodi od provizija i naknada u Zabi su povećani pet posto, na 468 milijuna kuna, u PBZu šest na 315 milijuna kuna.

Financijsk­a injekcija od globalnog preslagiva­nja Vise, teška više od 280 milijuna kuna, podebljala je rezultat obje banke pri čemu je malo više od polovice tog iznosa otišlo na račun PBZa. Na- glo blistanje financijsk­ih izvješća tijekom ove godine kreditori mogu zahvaliti prije svega knjigovods­tvenom fenomenu. Naglo smanjenje rezervacij­a banaka dolazi manjim dijelom na krilima oporavka kvalitete portfelja zbog izlaska iz recesije, a većim paradoksal­no, zbog konverzije. Ona je smanjila glavnice kredita, pa su se uz istu stopu, iznosi rezervacij­a spustili. Taj trošak u Zabi je manji 39 posto na godišnjoj razini što joj je oslobodilo oko 193 milijuna kuna u odnosu na lipanj 2015., a u PBZu za petinu ili 30 milijuna kuna.

FINANCIJSK­A INJEKCIJA OD PRESLAGIVA­NJA VISA EUROPE, PODEBLJALA JE REZULTAT OBJE BANKE

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Unatoč skoku dobiti, operativno poslovanje ostalo je na razini prošle godine
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Unatoč skoku dobiti, operativno poslovanje ostalo je na razini prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia