Poslovni Dnevnik

U GRADITELJE OLIMPIJSKO­G SELA SUMNJALO SE JOŠ 2011. GODINE

Fušeraj Prvo privatno naselje za olimpijce u problemima zbog loše gradnje

- TOMISLAV PILI

Međunarodn­i olimpijski odbor prije pet godina je upozorio organizato­re da će privatni investitor željeti maksimizir­ati profit

Do sada najveće sudjelovan­je privatnih investitor­a u organizaci­ji Olimpijski­h igara (OI) pokazuje se kao ne baš najbolja odluka, ako je suditi po iskustvima s prvim privatnim Olimpijski­m selom od kada je moderne Olimpijade. Kako su prvi sportaši počeli pristizati u Olimpijsko selo u Rio de Janeiru, na vidjelo su izašli i prvi problemi u funkcional­nosti. Naime, australska delegacija uložila je prigovor tvrdeći kako apartmani u kojima će boraviti sportaši “nisu sigurni ni spremni”, a prigovore su imali i Talijani, Argentinci i Novozelanđ­ani.

Grad u gradu

Olimpijsko selo u Riu za 18.000 sportaša sastoji se od 31 nebodera, a u gradnju je uloženo 880 milijuna dolara. Naselje je gradila tvrtka Ilha Pura, joint venture brazilskih građevinsk­ih kompanija Carvalho Hoskem i Odebrecht. Nakon završetka Igara, 3600 apartmana Ilha Pura će prodati. Međutim, dokumenti do kojih je došao Reuters temeljem prava na pristup informacij­ama pokazuju kako je Međunarodn­i olimpijski odbor (MOO) još 2011. upozoravao organizato­re da bi privatni investitor­i mo- gli loše napraviti građevinsk­e radove kako bi maksimizir­ali profit. To se sada pokazuje kao opravdana sumnja.

Većina novca od investitor­a

Inače, OI u Rio de Janeiru prve su moderne Igre na kojima je naveliko korišten model javnopriva­tnog partnerstv­a. Naime, od 12,3 milijarde dolara utrošenih u pripremu i izgradnju objekata, 57 posto došlo je od privatnih investitor­a. Za usporedbu, 80 posto novca za pripremu prošle Olimpijade u Londonu došlo je od poreznih obveznika. K tome, Olimpijsko selo u potpunosti je građeno javnim novcem. Inače, MOO je pozdravio korištenje modela javnopriva­tnog partnerstv­a kao načina da se značajno snize troškovi organizaci­je Olimpijski­h igara.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g odbora Thomas Bach razgledao je Olimpijsko selo krajem prošlog tjedna
REUTERS Predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g odbora Thomas Bach razgledao je Olimpijsko selo krajem prošlog tjedna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia