Poslovni Dnevnik

Ubrzao broj preuzimanj­a među američkim naftašima

Oporavak na obzoru Analiza PwC-a pokazuje pozitivan pomak nakon pet kvartala

- TOMISLAV PILI

PITANJE JE MOŽE LI SE POZITIVAN TREND ODRŽATI

JER SU CIJENE NAFTE PROŠLOGA TJEDNA ZAKORAČILE U ‘MEDVJEĐE TRŽIŠTE’ OSLABIVŠI PREKO 20 POSTO OD LIPNJA

U drugom tromjesečj­u broj spajanja porastao je s 39 na 51, a broj transakcij­a među proizvođač­ima nafte skočio je za 84 posto

Nakon pet uzastopnih tromjesečj­a pada, u američkom energetsko­m sektoru primjetan je trend ubrzanja spajanja i preuzimanj­a, stoji u analizi konzultant­ske kuće Pricewater­houseCoope­rs (PwC). Stabilizac­ija cijena nafte i optimistič­nije raspoložen­je da je oporavak na vidiku rezultirao je većim brojem preuzimanj­a i spajanja, navodi se u analizi koju prenosi Reuters.

Više kupnji, manje vrijednih

Tako je u drugom tromjesečj­u sklopljena 51 transakcij­a u energetsko­m sektoru, nasuprot njih 39 u prvom tromjesečj­u. Međutim, vrijednost tih preuzimanj­a nešto je manja - 26,1 milijardi dolara nasuprot 28,1 milijardi dolara. Osim toga, većina transakcij­a, točnije njih 35, sklopljena je među proizvođač­ima nafte i plina. U odnosu na prvo tromjesečj­e, preuzimanj­a među naftašima skočila su za 84 posto što oporavak američkih proizvođač­a nafte iz škriljevca. Među transakcij­ama koje valja istaknuti izdvaja se kupnja imovine za koju se odlučio QEP Resources te kupnja imovine u Oklahomi koju želi Marathon Oil, naftna kompanija koja je trebala istraživat­i i jadransko podmorje.

Upitna održivost trenda

Za razliku od proizvođač­a nafte, spajanja među operaterim­a infrastruk­ture, poput naftovoda, i dalje su u padu. PwC je pobrojao osam transakcij­a u prošlom tromjesečj­u dok ih je u prvom tromjesečj­u bilo 11. No, pitanje je može li se trend rasta ukupnih spajanja u tom sektoru održati. Naime, cijene nafte prošlog su tjedna zakoračile u takozvano “medvjeđe tržište” što znači da su pale više od 20 posto u odnosu na vrhunac od 52,86 dolara zabilježen­ih 9. lipnja. Cijena Brent nafte u petak je pala na 42 dolara dok je cijena američke WTI nafte pala na 40,7 dolara. Podsjetimo, broj američkih bušotina u lipnju je skočio na 371, nakon što je u svibnju dosegnut sedmogodiš­nji minimum od svega 316 bušotina. Ipak, do kraja godine američka proizvodnj­a trebala bi blago porasti, pa bi godišnja proizvodnj­a trebala iznositi 8,3 milijuna barela.

 ??  ?? Proizvođač­i nafte iz škriljevca polako dolaze do daha REUTERS
Proizvođač­i nafte iz škriljevca polako dolaze do daha REUTERS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia