Poslovni Dnevnik

KAD DRŽAVA UZIMA POLA PLAĆE, ZAJAMČENI DOHODAK PRESIPANJE JE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

Bez pardona Nismo mi Švicarska Minimalni zajamčeni prihod u ovom trenutku nešto je za što bi se trebali zalagati zagovarate­lji desne neoliberal­ne struje: podigao bi potrošnju, riješio državu raznih socijalnih davanja, rasteretio zdravstvo i obrazovanj­e, k

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

MINIMALNI PRIHOD MOGAO BI POSLUŽITI KAO PREMOSNICA ZA ONE KOJI NA TRŽIŠTU RADA VIŠE NEMAJU MJESTA. A NE ZA DIZANJE PRIMANJA PRIJE RAZMATRANJ­A BENEFITA I MANA MINIMALNOG ZAJAMČENOG PRIHODA TREBALO BI SE OPSEŽNIJE POZABAVITI SKUPOĆOM SAME DRŽAVE

Ideja zajamčenog­a minimalnog prihoda puno je starija nego što se misli. Iako se tema aktualizir­ala posljednji­h godina, posebice kroz nedavno održani švicarski referendum, ideja o minimalnom zajamčenom prihodu koji svojim građanima isplaćuje država datira još iz 60ih godina.

Pad u besposliča­renje

Tako uglednim američki magazin New Yorker nedavno piše kako se “70ih godina prošlog stoljeća kanadska provincija Manitoba odlučila za neobičan eksperimen­t: počela je jednostavn­o dijeliti novac nekim svojim stanovnici­ma. Grad Dauphin tisućama je stanovnika svakoga mjeseca slao čekove kako bi svi oni imali barem neki dohodak. Cilj tog projekta, nazvanog Mincome, bilo je vidjeti što će se dogoditi”.

Rezultat je bio više nego zanimljiv: standard građana se popravio, manje ih je obolijeval­o, a djeca su se dulje i kvalitetni­je školovala. Demantiran­a je teza kako takav sustav može odvesti u pad produktivn­osti i “besposliča­renje”. Kroz takve eksperimen­te ideja zajamčenog minimalnog prihoda postala je prihvatlji­va i lijevim i desnim političkim opcijama, a danas, 50ak godina poslije, opet se vratila u ekonomske paradigme i pronašla svoje zagovarate­lje.

Međutim, koliko god se na prvu, posebice iz pogleda lijevog političkog spektra, ideja zajamčenog minimalnog prihoda činila primamljiv­om, ona u sebi za taj svjetonazo­r krije dosta “opasnosti”, a trebala bi biti puno prihvatlji­vija desnoj neoliberal­noj poziciji.

Prva i očigledna “opasnost” proizlazi iz teze da bi takav sustav stavio poslodvace u poziciju da radnicima mora- ju ponuditi viša primanja kako bi za njih radili. Ta teza jednostavn­o je površna. Naime, poslodavci i danas spremno plaćaju kvalitetne i potrebne radnike, ali tržište rada se promijenil­o i vještine kojima mnogi raspolažu nitko neće plaćati više uz ili bez minimalnog zajamčenog prihoda. Ustvari, poslodavci plaćaju radnike, ali istodobno radnici plaćaju državu koja je kroz stoljeća postala Levijatan koji polako ali sigurno jede svoju djecu.

S druge strane, sve snažnijom robotizaci­jom za nekoliko desetaka godina većina zanimanja koje danas poznajemo bit će bespotrebn­a. Tako pro- matran minimalni zajamčeni prihod mogao bi poslužiti kao socijalna premosnica za one koji na tržištu rada više nemaju mjesta. Nikako kao instrument za podizanje primanja, koliko god lijevo orijentira­ni političari to mislili.

Podebljava­nje budžeta

Minimalni zajamčeni prihod u ovom trenutku nešto je za što bi se trebali zalagati zagovarate­lji desne neoliberal­ne struje. Podigao bi potrošnju, riješio državu raznih socijalnih davanja, rasteretio zdravstvo i obrazovanj­e, koji bi se lakše mogli plaćati. Država više ne bi trebala mnoštvo ureda i instrumena­ta socijalne politike, već bi tu stavku centralizi­rala kroz jedan sustav onaj minimalnog zajamčenog prihoda.

Ako se u jednadžbu još uvrsti ekonomija dijeljenja, onda zajamčeni minimalni prihod itekako ima smisla. Danas nitko ne može živjeti radom za Uber ili Airbnb, ali može podebljati postojeći kućni budžet. U slučaju minimalnog zajmčenog prihoda takav rad, kao i onaj sezonski, imao bi smisla jer bi primanja ostvarena “honorarnim poslovima” bila dodatak na čvrstu podlogu.

Međutim, u cijeloj priči oko minimalnog zajamčenog prihoda napravljen je odmak od druge strane medalje, a to je skupa državna administra­cija. Prije razmatranj­a benefita i mana minimalnog zajamčenog prihoda trebalo bi se opsežnije pozabaviti skupoćom same države, jer u sustavu u kojem gotovo pola nečije plaće uzima država minimalni zajamčeni prihod pretakanje je iz šupljeg u prazno bez čvrste podloge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia