Poslovni Dnevnik

Nobelovac Joseph Stiglitz oštro napao najveću kompaniju na svijetu

‘APPLEOVO KORIŠTENJE IRSKE PODRUŽNICE JE PRIJEVARA’

-

Čuveni ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz nazvao je Appleovo prikazivan­je dobiti u irskoj podružnici “prijevarom” pri tome oštro kritizirav­ši američki porezni zakon. “Naš trenutni porezni sustav ohrabruje kompanije da drže novac u inozemstvu, odnosno da ustvari izbjegnu oporezivan­je”, istaknuo je Stiglitz savjetnik predsjedni­čke kandidatki­nje Hillary Clinton u razgovoru za Bloomberg TV. Osvnuvši se na Apple, Stiglitz je napomenuo kako se radi o najvećoj kompaniji na svijetu koja tvrdi da najveći dio njezine dobiti dolazi iz podružnice u Irskoj u kojoj radi stotinjak ljudi, a “to je prijevara”, istaknuo je nobelovac.

“Porezni zakon koji ohrabruje američke kompanije da zapošljava­ju u inozemstvu je pogrešan i mislim da možemo ostvariti konsenzus da se to promijeni”, dodao je Stiglitz. Inače, Apple u Irskoj zapošljava 5500 ljudi, prema podacima s njegove internetsk­e stranice. Kompanija se nije željela očitovati o Stiglitzov­im izjavama. Bloomberg podsjeća na dosadašnje demantije Applea da izbjegava plaćanje poreza te da je u Irskoj platio sve porezne obveze.

No, valja podsjetiti kako je Europska komisija otvorila istragu o tome je li irska vlada zloupotrij­ebila odredbe o državnoj pomoći i omogućila Appleu povlašteni porezni tretman.

 ??  ?? Ekonomist Joseph Stiglitz
Ekonomist Joseph Stiglitz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia