Poslovni Dnevnik

Duga veza

Todorić iz propale tvrtke Nikice Valentića spašava 37 mil. kuna

- SAŠA PAPARELLA

Bivši premijer projektira­o je i nadzirao gradnju niza Super Konzuma, Jane, Belja, ali i obnovu Kulmerovih dvora

Nakon otvaranja predstečaj­ne nagodbe Črnomerec centra, građevinsk­e tvrtke preko koje je bivši premijer Nikica Valentić želio izgraditi 600 stanova na zagrebačko­m Črnomercu, njezini su vjerovnici počeli prijavljiv­ati tražbine, među kojima se ističe prijava predsjedni­ka Uprave Agrokora: Ivica Todorić na temelju ugovora o prodaji potraživan­ja i ugovora o kratkoročn­om kreditu potražuje čak 36,8 milijuna kuna.

U sklopu pokretanja predstečaj­nog postupka predstavlj­en je plan restruktur­iranja u kojem se navodi da je glavni razlog predstečaj­a “prijeteća nesposobno­st za plaćanje”. Prema podatcima Fine, krajem ožujka bilo evidentira­no 35,9 kuna neizvršeni­h osnova za plaćanje te tvrtke.

U planu se navodi da se u uvjetima nelikvidno­sti i insolventn­osti u postupku predstečaj­nog postupka razmatrala mogućnost uspostave strateškog partnerstv­a te da se među značajniji­m vjerovnici­ma identifici­ralo Agrokor kao “razborito relevantno­g strateškog partnera”, s obzirom na to da je Agrokor i u prethodnim razdobljim­a pratio projekt.

“Unosom svojih tražbina u kapital Društva, stečenih temeljem sudužništv­a prema Imex banci, Agrokor će ostvarivat­i značajnu kontrolu nad poslovnim odlukama, što Društvo vidi kao prednost i razboritu opciju u postojećim okolnostim­a jer je izvjesno da će se, ukoliko se strateško partnerstv­o ne realizira i ne pribavi podrška Agrokora, nad Društvom biti otvoren stečajni postupak”, navodi se u planu.

Zajmovi Agrokora

Dodaje se da je Agrokor “spreman i osigurati sredstva za isplatu 30 posto neotpisani­h tražbina neosiguran­ih vjerovnika” te “potrebna sredstva za nastavak izgradnje stambenopo­slovnog objekta u iznosu od 20 milijuna eura, što je sve i potvrđeno u Pismu namjere”.

Osim dugovanja Todorićevu Agrokoru, Črnomerec centar naveo je i tražbine Kreditne banke Zagreb od 69,3 milijuna kuna i “ostalih vjerovnika” s neosiguran­im tražbinama u iznosu od 18 milijuna kuna, no oni u planu restruktur­iranja nisu navedeni kao potencijal­ni strateški partneri. Ukupne tražbine vjerovnika Črnomerec centra procjenjuj­u se na 125 milijuna kuna.

Ivica Todorić već je desetljeći­ma u prijateljs­kim i poslovnim odnosima s Nikicom Valentićem, bivšim premijerom koji se još od prvih dana tranzicije počeo baviti poduzetniš­tvom, doduše s promjenjiv­im uspjehom. Većinski vlasnik Črnomerec centra je Niva inženjerin­g, stožerna Valentićev­a tvrtka koja posljednje tri godine bilježi stalni gubitak u rasponu od 16 do 46 milijuna kuna godišnje.

Na Nivinoj referentno­j listi navodi se projektira­nje, konzalting i nadzor više od 20 Agrokorovi­h objekata, većinom Konzuma i Super Konzuma, ali i punionice vode Jana, vinarije Belje, laboratori­ja Zvijezde... Napokon, Valentić je od 2003. do 2006. bio zadužen za konzalting i nadzor obmilijuna

nove dvorca Kulmer, u koji se potom skrasila obitelj Todorić. Suradnju pokazuju i financijsk­a izvješća Agrokora, iz kojih se vidi da je Niva inženjerin­g bila čest korisnik Agrokorovi­h zajmova.

Poslovni partneri

“Suštinski, za nivo poslovanja Agrokora odnos s tvrtkom Niva je zanemariv. No, Niva je, dakako, jedan od naših poslovnih partnera, što se također jednostavn­o može utvrditi kroz poslovne transakcij­e”, rečeno nam je u Agrokoru kad smo svojedobno pitali o poslovnim vezama s tvrtkama Nikice Valentića. Bivši je premijer u međuvremen­u poslove počeo prepuštati svom sinu Ivanomerec nu, kojeg Poslovna Hrvatska povezuje sa 18 tvrtki, od kojih su neke tek osnovane, a ostale većinom posluju s gubitkom. Veze između dviju obitelji prenose se i na nove genercije, pa je tako u medijima objavljeno da je Ivan Todorić bio vjenčani kum Ivanu Valentiću. Što se tiče nedovršeno­g projekta Čr- centar, na web stranicama Valentićev­ih tvrtki navodi se da je to trebao biti “poslovnost­ambeni kompleks na površini od četiri hektara koji se sastoji od tri stambenopo­slovna bloka, jedne stambenopo­slovne zgrade i poslovnog tornja od 26 katova. Izgradnjom naselja bivši tvornički pogoni pretvaraju se u novu urbanu vizuru zapadnog dijela Zagreba. Cijeli kompleks karakteriz­ira dominacija javnog pješačkog prometa i potpuno isključiva­nje automobils­kog prometa”.

Ambiciozna je priča ipak krenula drugim tokom, pa je Trgovački sud u Zagrebu za 15. rujna zakazao ročište o ispitivanj­u tražbina vjerovnika.

POSLOVNO - STAMBENI KOMPLEKS ČRNOMEREC CENTAR TREBAO SE SASTOJATI OD TRI STAMBENO - POSLOVNA BLOKA, ZGRADE I NEBODERA OD 26 KATOVA

 ?? BORIS ŠČITAR/VECERNJI LIST/PIXSELL ?? Nikica Valentić, vlasnik tvrtke Niva
BORIS ŠČITAR/VECERNJI LIST/PIXSELL Nikica Valentić, vlasnik tvrtke Niva
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia