Poslovni Dnevnik

Dogovorili se dobavljači i Volkswagen

Kraj agonije Detalji sporazuma ostali tajna, automobils­ki div priprema nastavak proizvodnj­e

-

Njemački automobils­ki div Volkswagen ( VW) objavio je u utorak da je postigao dogovor s dobavljači­ma o isporuci ključnih dijelova čija je obustava prisilila grupu na prekid proizvodnj­e u nekoliko tvornica. “Pogođene tvornice polako se pripremaju za nastavak proizvodnj­e”, objavio je VW u priopćenju.

VW i dobavljači presvlaka za sjedala i kućišta za mjenjače Cartrim i ES Guss nastavili su u ponedjelja­k pregovore nakon neuspjelog subotnjeg pokušareal­izirati, ja. U priopćenju VWa navodi se da su se dvije strane složile da će pojedinost­i dogovora zadržati u tajnosti. Iz VWa su u ponedjelja­k upozorili da će u slučaju da dogovor ne bude postignut biti prisiljeni skratiti radno vrijeme za oko 28.000 radnika u šest tvornica. Nekima je radno vrijeme već skraćeno zbog obustavlje­ne isporuke ključnih dijelova.

Spor je nastao početkom kolovoza kada je VW ishodio sudski nalog o nastavku isporuka, ali dobavljači su ga odbili rekavši da je VW otkazao buduće ugovore bez odgovaraju­će nadoknade. Glasnogovo­rnik Preventa, matične tvrtke dva dobavljača, rekao je u petak za poslovni dnevnik Handelsbla­tt da VW dobavljači­ma nameće “neprihvatl­jive uvjete”.

O šteti za VW govori izračun analitičar­a švicarske banke UBS prema kojem tjedan dana obustave proizvodnj­e donosi VWu gubitak od 100 milijuna eura u godišnjoj bruto dobiti.

 ??  ?? Obustava je prijetila za šest Volkswagen­ovih tvornica
Obustava je prijetila za šest Volkswagen­ovih tvornica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia