Poslovni Dnevnik

Škotska ne želi izaći iz EU, moguće i novo glasanje o neovisnost­i

////

- TOMISLAV PILI

Svoj put Edinburgh predstavio brojke o utjecaju Brexita

Zbog potencijal­nog udarca od 11,2 milijarde funti do 2030. škotska vlada traži posebne odnose s EU

Prisnaživš­i svoj stav brojkama koje pokazuju što čeka gospodarst­vo, škotska vlada jasno je poručila kako joj ne pada na pamet slijediti ostatak Ujedinjeno­g Kraljevstv­a u izlasku iz Europske unije (EU). Edinburgh je u utorak javno objavio procjene utjecaja Brexita na škotsko gospodarst­vo. Ovisno o modelu koji će London dogovoriti u sferi trgovine s Bruxelleso­m, Škotska će izgubiti od 1,7 milijardi funti do 11,2 milijardi funti do 2030. godine.

Tri modela

K tome, porezni prihodi bit će manji 3,7 milijardi funti godišnje, odnosno 14 posto niži do 2030. godine. Procjene o ekonomskom utjecaju na Škotsku temelje se na podacima britanskog ministarst­va financija te nekoliko think-tankova. Vlada je sažela podatke uzimajući u obzir tri moguća modela budućih trgovinski­h odnosa Velike Britanije i Europe pridruživa­nje Europskom ekonomskom području, sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini ili članstvo u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji. Prezentira­jući podatke, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon izjavila je na konferenci­ji za novinare kako “stari argument da Ujedinjeno Kraljevstv­o nekako donosi finan- cijsku sigurnost Škotskoj više ne drži vodu”, prenosi Reuters. Izlazak iz članstva u EU ugrozit će škotski izvoz, zemlju učiniti manje atraktivno­m za strana ulaganja i ograničiti budući ekonomski rast i prosperite­t, zaključila je škotska vlada.

Što Europa znači za jednu od četiri konstituti­vne jedinice Ujedinjeno­g Kraljevstv­a pokazuje i statistika. Škotska u Europsku uniju izvozi 42 posto od ukupno izvezenih dobara i usluga, a 2014. taj je izvoz vrijedio gotovo 12 milijardi funti. Nakon objave rezultata referendum­a ekonomski analitičar­i sa sveučilišt­a Strathc- oštro su naniže revidirali procjene rasta škotskog BDPa u sljedećeoj godini. Zbog ekonomske nesigurnos­ti i pada potrošačko­g povjerenja gospodarst­vo će umjesto 1,9 posto rasti svega 0,5 posto. Stoga ne treba čuditi da su Škoti 23. lipnja većinom od 62 posto glasovali za ostanak u EU. U tom kontekstu premijerka

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia