Poslovni Dnevnik

Sindikati Badela prijete ‘mjerama’ ako Vlada ne odabere investitor­a

Bitka za Badel Radnici podržavaju Meteor, ali nisu vidjeli ponudu St. Nicolausa

- BOŽICA BABIĆ

Šef sindikata dvaput pisao Paneniću i Vladinim dužnosnici­ma iskazujući stav PPDIV-a u privatizac­iji Badela

Najkasnije do kraja tjedna izvijestit­e nas zašto još nije izabran strateški partner za Badel 1862 ili ćemo pokrenuti mjere raspoloživ­e u okviru zakona, stoji u pismu sindikalno­g lidera PPDIVa Šime Oreškovića, poslanog 22. kolovoza ministru gospodarst­va Tomislavu Paneniću, ali i ostalim ključnim državnim dužnosnici­ma. Polovicom srpnja izvijestil­i su ga, podsjećaju Panenića, da sva tri sindikata s članstvom u Badelu potporu daju domaćem investitor­u, Meteor grupi.

“Oko Meteor grupe stvar je potpuno jasna, nema mjesta nikakvim kalkulacij­ama. Na startu su nas uključili i izložili svoje planove. Dali smo im javno potporu i njihovu ponudu ocjenjujem­o najpovoljn­ijom budući da rješava sve vjerovnike, osigurava dokapitali­zaciju, tržište i zaposlenos­t. Najkraće, jamči dugoročni razvoj Badela”, kazao je jučer za Poslovni dnevnik Orešković. U prilog Meteoru, dodaje, ide i podatak da su od nekih vjerovnika već preuzeli njihova potraživan­ja što, po Oreškoviću, sjedoči o ozbiljnim namjerama te kompanije da Badelu osigura uspješnu budućnost.

Izričito odbija tvrdnje s konkuretsk­e adrese, slovačkog St. Nicolausa, iznesene u dijelu medija kako su zakinuti jer nisu dobili prigodu sindikatim­a prezentira­ti svoje planove.

“Više od dva mjeseca poznato je da i Slovaci žele Badel, no osim iz Mete- ora poziv smo još dobili iz Stanić grupe. Nismo se susreli s obzirom da su u drugom krugu ispali iz utakmice. Da su htjeli i da doista imaju praksu dijaloga sa sindikatom, kako tvrde iz St. Nicolausa, mogli su se javiti, no niti su zvali niti pokazivali interes za susret.

Nazvali su tek prije desetak dana pa smo vrlo korektno i s njihovim direktorom Dušanom Haruštiako­m tek početkom ovog tjedna dogovorili obostrano prihvatlji­v termin, dolaze nam u ponedjelja­k, 29. kolovoza”, iznosi Orešković. Državnim dužnosnicm­a, u čijim je rukama ključ budućnosti Badela, Orešković zamjera golemu inertnost. “Nitko među njima ne prepoznaje ozbiljnost situacije, igraju se umjesto da postupe odgovorno. Nisu svjesni da svaki dan odgode može biti poguban za tvrtku i zaposlenik­e”, opominje Orešković.

Međuresorn­o povjerenst­vo imenovano od Panenića sa zadaćom da ocijeni čija je ponuda bolja, Meteora ili St. Nicolausa, nije se sastalo od srpnja. Ne čini se baš izglednim da bi se uskoro mogli okupiti, potvrdilo nam je, naravno neslužbeno, nekoliko članova. Uostalom, kažu, njihova preporuka nije obvezujuća. Ni Vlada RH nije ‘sudac’, strateškog partnera Badelu, iznose, može solo izabrati Panenić.

Povjerenst­vo je, doznajemo također neslužbeno, ministra izvijestil­o da je Meteor prihvatio sva četiri uvjeta iz drugog kruga nadopunjen­ih obveza. Slovaci su prihvatili tek podmiriti državne vjerovnike dok za moguće izmjene plana financijsk­og restruktur­iranja, zadržavanj­e i razvoj proizvodnj­e u Zagrebu, Benkovcu i Daruvaru te zaključnu izjavu o obvezujućo­j ponudi za dokapitali­zaciju u okviru predstečaj­ne nagodbe nisu priložili tražene dokaze.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia