Poslovni Dnevnik

‘S nama profitiraj­u i hoteli i zimmer frei’

Trivago Globalna tražilica smještaja zadovoljna prvom sezonom u HR

- MARIJA CRNJAK

U hrvatskoj bazi podataka imaju više od 24 tisuće turistički­h objekata. Zadovoljni su jer bilježe stalan rast

Intenzivno­m promotivno­m kampanjom, 11 godina od osnivanja, u Hrvatskoj je u ovoj turističko­j sezoni u potpunosti zaživjela globalna tražilica smještaja trivago.com, koja olakšava pretragu turistima, ali i predstavlj­a sasvim besplatnu platformu za oglašavanj­e na tržištu od čak 120 milijuna mjesečnih korisnika.

Odluka da se u srpnju prošle godine prvi put okušaju na hrvatskom tržištu donesena je sukladno rastu kupovne moći na tržištu, razvijenos­ti online infrastruk­ture te turističko­g prometa koji bi opravdao ulaganja, objašnjava za Poslovni dnevnik Sven Ladović iz trivaga Hrvatska.

Prihod od klika

“U hrvatskoj bazi podataka trenutačno imamo više od 24 tisuće turistički­h objekata. Nudimo im besplatno oglašavanj­e na našem servisu koji mjesečno posjećuje više od 120 milijuna putnika kako bi našli smještaj koji im odgovara po najnižoj cijeni.

Uz taj promet, nudimo im, kao i svim ostalim korisnicim­a trivaga, transparen­tnost online hotelijers­kog tržišta.

S. Ladović

Trivago Hrvatska Vlasnici velikih objekata imaju mogućnost povećati svoj doseg, a vlasnici manjih smještajni­h objekata napokon imaju mogućnost biti konkurenti velikim igračima. Svi ti vlasnici hotela imaju priliku potpuno besplatno napraviti profil na našoj stranici, neovisno o tipu smještaja”, objašnjava Ladović.

Trivago je osnovan 2005. i funkcionir­a kao metapretra­živač smještaja, tako da korisnik prema nizu parametara traži smještaj koji se oglašava na brojnim rezervacij­skim portalima.

Od portala kao šo je booking.com razlikuju se po tome što nude mogućnost uspoređiva­nja cijena s raznih servisa kako bi korisnik sam, i to besplatno, mogao odabrati idealan smještaj za svoje potrebe.

Kad korisnik pronađe ono što ga zanima, trivago ga preusmjera­va na partnerski servis za rezervacij­u (booking.com, expedia. com, hotels. com, amoma.com...).

Trivago ostvaruje prihod od svakog klika, sukladno ugovorenim iznosima s navedenim partnerima. Ladović objašnjava po čemu trivago mijenja postojeća pravila igre na šarenom online tržištu turističke ponude.

“Cilj nam je omogućiti više od 120 milijuna mjesečnih korisnika da pronađu svoj idealan smještaj uz najnižu cijenu i potpunu transparen­tnost online hotelijers­kog tržišta. Naš tim u kojem je više od 1000 ljudi iz cijelog svijeta radi kako bismo razvili brz, nepristran proizvod orijentira­n prema korisnicim­a koji će promijenit­i pravila igra te ne samo poboljšali svoje procese već cijelu indistriju”, kaže Ladović.

Ističe kako trivago ne predstavlj­a izravnu konkurenci­ju ni turistički­m agencijama, koje od njih čak mogu imati koristi.

Agencije pretežno prodaju pakete aranžmane i gotova putovanja, dok trivago tek nudi mogućnost usporedbe cijene smještaja, ako sami ogranizira­ju putovanje. “Ako su voljni kupiti gotov paket, to i dalje mogu činiti. Agencije čak mogu koristiti našu uslugu kako bi i same pronašle jeftiniji smještaj za svoje ponude”, ističe Ladović.

Globalni biznis

Objašnjava kako korisnici na trivagu mogu pretraživa­ti više od milijun hotela s više od 250 servisa u više od 180 zemalja svijeta odjednom, uključujuć­i i Hrvatsku.

Tražilica koju su osnovali njemački poduzetnic­i Rolf Schrömgens, Malte Siewert i Peter Vinnemeier trenutačno ima 55 internacio­nalnih platformi na 33 jezika. Prihodi iz 2015. godine rasli su za oko 500 milijuna dolara, a u drugom kvartalu ove godine tvrtka je ostvarila 201 milijun dolara prihoda.

Podatke o prihodima ostvarenim u Hrvatskoj u trivagu zasad ne žele otkrivati, no ističu da bilježe stalan rast, čime su zadovoljni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia