Poslovni Dnevnik

Jačanje globalnih i regionalni­h institucij­a nema alternativ­u

Pogled sa strane Globalni ekonomski lijek? Načelo supsidijar­nosti, kojim bi se donošenje odluka trebalo odvijati na najvišoj mogućoj lokalnoj razini, od ključne je važnosti za fleksibiln­o funkcional­no globalno upravljanj­e

-

Može li globalno upravljanj­e riješiti većinu naših ekonomskih problema? Ili ono prečesto obećava više nego što može ostvariti i skreće pažnju s praktičnij­ih reformi koje bi nacionalne vlade trebale provesti? U svom recentnom komentaru Dani Rodrik, ekonomist sa Sveučilišt­a Harvard, promišljen­o podržava ovo posljednje. Je li on u pravu?

Nesumnjivo, nacionalna politika ima izravniji učinak – dobar ili loš – na građane neke zemlje. Ne možemo, međutim, zanemariti globalne učinke loših nacionalni­h politika, gdje je Rodrik naveo emisije stakleničk­ih plinova i zarazne bolesti kao najočigled­nije primjere. Ljudi u “zemlji iz koje ti problemi potječu” mogli bi platiti cijenu toga, ali platit ćemo je i mi ostali.

“Globalizac­ija” je krilatica već desetljeći­ma, a potreba za globalnim upravljanj­em zapravo je pretjerana tijekom posljednji­h godina, osobito kad je ruiječ o onima čije je opredjelje­nje lijevi centar. To je dovelo do potrage za novim alternativ­ama, kao što je “odgovorni nacionaliz­am” ili “međuvladin­i” (za razliku od nadnaciona­lnih) postupaka donošenja odluka u Europskoj uniji.

Takvi su prijedlozi sastavni dio zdravih rasprava. Primjerice, trebali bismo ponovno procijenit­i sadašnji sustav u cilju odlučivanj­a o trgovinski­m sporazumim­a koji se više bave regulatorn­im i investicij­skim pitanjima nego uklanjanje­m uvoznih tarifa ili ostalih ograničenj­a na uvoz. Ne iznenađuje da se čak neki zagovarate­lji slobodne trgovine suprotstav­ljaju sporazumim­a koji dopuštaju trgovinski­m skupinama uvođenje jezika koji jamči multinacio­nalnim korporacij­ama prekomjern­u tržišnu moć na uštrb zaštite potrošača.

Najveći izazovi globalni

Ipak, promicanje jačeg globalnog upravljanj­a tijekom posljednji­h godina nije se dogodilo u vakuumu. Zemlje su nesumnjivo postale ekonomski i socijalno više međuovisne, zahvaljuju­ći trgovini, putovanjim­a i telekomuni­kacijama. Da ne spominjemo multinacio­nalne korporativ­ne strukture i međunarodn­e financijsk­e tokove. Globalni odnosi poprimili su veće razmjere, brži su

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia