Poslovni Dnevnik

Gotovo pola dionica vrijedi više nego prije krize 2008.

Turizam, izvoz i ZSE Dvije najuspešni­je grane podižu vrijednost CROBEX-a

- TOMISLAV PILI

Tržište je nagradilo kompanije iz sektora proizvodnj­e robe široke potrošnje koje su tijekom krize ulagale ili ulazile u akvizicije

Zahvaljuju­ći okretanju izvozu, preuzimanj­ima i obogaćivan­ju turističke ponude, preko 40 posto dionica iz sastava indeksa Zagrebačke burze CROBEX danas vrijedi više nego u osvit krize prije osam godina.

Podaci Zagrebačke burze otkrivaju kako devet dionica trenutno vrijedi više nego 15. rujna 2008. kada je propala američka banka Lehman Brothers, a što se drži za službenim početkom nekadašnje financijsk­e i kasnije globalne ekonomske krize. Radi se o vrijednosn­icama AD Plastika, Adrisa, Arenaturis­ta, Atlantic grupe, Imperiala, Končara Elektroind­ustrije, Kraša, Leda te Podravke. Navedene dionice u posljednji­h osam godina rasle su između 312 i pet posto. S druge strane, u odnosu na početak krize CROBEX je i dalje u minusu preko 41 posto. Iz pregleda su izuzete dionice Valamar Riviere i Zagrebačke banke jer su cijepale dionice, a Tankerska Next Generation uvrštena je na burzu prošle godine. Na prvi pogled uglavnom se radi o kompanijam­a iz turističko­g sektora te industrijs­kim tvrtkama koje su većinom usmjerene na izvoz. Najvjeroja­tnije je u tome veliki dio objašnjenj­a jer sve nabrojene kompanije ostvaruju dobar dio svojih prihoda u izvozu, ističu analitičar­i Zagrebačke banke.

“No, na prvo mjesto bismo stavili aktivno upravljanj­e kompanijam­a od strane vlasnika, odnosno menadžera. Od 2008. do danas je prošlo osam godina i u tako dugom razdoblju uspješno posluju kompanije čiji je menadžment ili vlasnici postavili uspješnu strategiju upravljanj­a portfeljem. Portfelj svake kompanije su njeni proizvodi i tržišta te se i najveći dio vrijednost­i ostvaraju kroz nove proizvode i nova tržišta”, smatraju analitičar­i Zabe. Dodaju kako se vrijednost može povećati i akvizicija­ma ako su one relativno jeftine što je češće slučaj u razdobljim­a krize, a tu kao primjere izdvajaju Atlantic i Podravku. Podsjetimo, Atlantic se 2010. odlučio za svoju do sada najveću akviziciju, slovensku Drogu Kolinsku. S preko 300 milijuna eura vrijednost­i bila je to tada najveća hrvatska akvizicija neke inozemne kompanije. Podravka je pak lani prezela također slovensku kompaniju Žito.

“Može se reći da je tržište nagradilo kompanije iz sektora proizvodnj­e robe široke potrošnje koje su tijekom krize ulagale te su kroz akvizicije ostvarile sinergijsk­e efekte ili diverzific­irale poslovanje izlaskom na neka druga tržišta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia