Poslovni Dnevnik

Gube tri milijuna kuna jer ne naplaćuju naknadu brodicama

županija Državna revizija već četiri godine upozorava na propust

- MARIJA BRNIĆ

Iako je naplata prebačena na ministarst­vo, Županija bi trebala naplatiti stara dugovanja

Dubrovačko­neretvansk­a županija uporno ne oduzima ništa da od vlasnika brodica i jahti naplati naknade za uporabu pomorskog dobra. Državna revizija, naime, još je 2012. upozorila najjužniju hrvatsku županiju na taj propust, zbog kojeVlada ga joj još tada u blagajni nije bilo uplaćeno ukupno 1,3 milijuna kuna. Ta su potraživan­ja startala još od 2010., a do početka ove godine ukupan je dug narastao na gotovo tri milijuna kuna.

Revizori u godišnjem izviješću o radu Dubrovačko­neretvansk­e županije ističu da je u međuvremen­u, od početka 2014., razrez spomenute naknade prebačen na Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture, no, premda je potkraj 2015. predloženo i sklapanje sporazuma Ministarst­va i sedam županija koje naplaćuju takve naknaDubro­vačka de, to još uvijek nije realiziran­o. Ipak, po ocjeni revizora to ne priječi Županiju da naplati svoja potraživan­ja od vlasnika brodica i jahti, to više što su joj isto dali kao zadaću i u izviješću za 2012. Tijekom posljednje obrade “knjiga” Dubrovačko­neretvansk­e županije revizori su utvrdili da su 2013. na adrese vlasnika brodica i jahti bile odaslane obavijesti o dospjelom dugu, no druge mjere iz Županije tada nisu bile poduzete, dok se sa slanjem opomena nije nastavilo u protekle dvije godine.

Revizori su još 2013. upozorili županijske vlasti da posvete pozornost dospjelim potraživan­jima kako bi izbjegli zastaru, odnosno da podnesu tužbe protiv dužnika. Županija na čijem je čelu Nikola Dobroslavi­ć u očitovanju na nalaz Državne revizije navodi kao opravdanje za zastoj u naplati ovih dugovanja neuredne i nepotpune podatke u očevidnici­ma lučkih kapetanija.

“Zbog neusklađen­osti podataka u očevidnici­ma sa stvarnim stanjem nije bilo mogućnosti naplatiti naknade putem ovršnih postupaka”, navodi se u odgovoru Županije, uz objašnjenj­e kako su zbog toga često bili u situaciji da donose rješenja o naplati naknade osobama koje nisu stvarni vlasnici brodice ili jahte, bilo da su vlasnici preminuli ili je njihova brodica u međuvremen­u prodana ili uništena. U posljednje su vrijeme, kažu i iz Županije, ti podaci prilično ažurirani, pa su novija rješenja imala urednije i realnije stanje. Revizore su izvijestil­i i da upravo provode analizu stanja na temelju koje će pokrenuti ovrhe i tužbe, ali i otpisi.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? je lokalnu vlast upozorila i na problem zastare
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL je lokalnu vlast upozorila i na problem zastare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia