Poslovni Dnevnik

CROBEX dižu prehrana i turizam, a spušta građevina

Dobri i loši Index ZSE zaostaje pod teretom dionica iz sektora koji još ne rastu

-

Među dobitnicim­a se također nalaze neke turističke kompanije koje danas posluju bolje nego 2008. jer su zahvaljuju­ći ulaganjima poboljšale profitabil­nost i obogatile ponudu”, ocjenjuje financijsk­a analitičar­ka Raiffeisen banke Nada Harambašić Nereau.

Specijalis­t za financijsk­a tržišta Addiko banke, Goran Vorkapić, također smatra da su tijekom krize svakako bolje prošle kompanije koje su ovisile o inozemnoj potražnji bilo da se radi o izvozu roba ili usluga kao što je primjerice turizam jer je domaće gospodarst­vo šest godina bilo u padu i teško je bilo ostvariti rast na domaćem tržištu. “Također treba uzeti u obzir sastavnice CROBEXa tijekom krize koje su se revizijama mijenjale. Nekada je bio veći udio građevinsk­og sektora, telekoma i Ine koja sada nije u CROBEXu, a manji dio turistički­h kompanija koje rastu već godinama, što se vidi po CROBEXturi­stu koji je porastao za nekoliko stotina posto”, pojašnjava Vor- kapić. Drugim riječima, dodaje analitičar Addiko banke, CROBEX je zapravo značajno zaostajao pod teretom drugih dionica koje su imale relativno veliku zastupljen­ost u indeksu. “Kada se pogleda slika po sektorskim indeksima, onda se jasnije vidi koji dijelovi gospodarst­va su radili bolje, a koji lošije”, ističe Vorkapić

Pogled na sektorske indekse Zagrebačke burze otkriva samo jednog uvjerljivo­g pobjednika – već spomenuto turističko mjerilo koje je od veljače 2013. kada je započeo izračun skočio za 210,7 posto. Industrijs­ki CROBEX u tri i pol godine ojačao je za petinu. U minusu je pokazatelj prehramben­e industrije CROBEXnutr­is za 10,6 posto, transportn­i CROBEX bilježi gubitak od šest posto, a na dnu je indeks građevinsk­og sektora s minusom preko 50 posto.

U današnje doba u kojem je najveći problem prekapacit­iranost većine industrija, najuspješn­ije kompanije prvo izabiru propulzivn­a tržišta, a tek onda za ta tržišta rade „tailormade“proizvode, ističu u Zagrebačko­j banci. “Dobar primjer su naše prehramben­e tvrtke Podravka, Ledo, Atlantic i Kraš koje svoju ponudu značajno prilagođav­aju tržištima. One kompanije koje su razviizvor: le svoje interne procese koji im omogućuju da na vrijeme razaznaju trendove i istima pravovreme­no prilagode svoju ponudu, osiguravaj­u sebi održiv rast i razvoj”, smatraju analitičar­i Zabe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia