Poslovni Dnevnik

I bez agencijske promocije, Muzeju Sinjske alke ne nedostaje posjetitel­ja

Muzejski turizam Državni statističa­ri kažu da su hrvatski građani i turisti lani najviše posjećival­i lokalne muzeje

- MARIJA CRNJAK

Zadovoljni su i u Muzeju betinske drvene brodogradn­je: od otvorenja prošlog ljeta postav je obišlo šest tisuća posjetitel­ja

Hrvatski građani i turisti prošle godine najviše su posjećival­i lokalne muzeje, koji su ujedno bili i najbrojnij­i, slijede muzeji s arheološko­m i povijesnom tematikom, a najmanje posjetitel­ja imali su prirodoslo­vni i etnografsk­i muzeji. Tijekom 2015. za javnost je bilo otvoreno 210 muzeja i muzejskih zbirki, a stalni postav muzeja posjetilo je 2,7 milijuna ljudi, što je šest posto više nego u godini ranije, dok je galerije i zbirke posjetilo 1,2 milijuna ljudi. Za šest posto povećan je i ukupan broj zaposlenih u muzejima i muzejskim zbirkama, navodi se u upravo objavljeno­m priopćenju Državnog zavoda za statistiku, koji prikuplja podatke na temelju anketnih upitnika među muzejima.

Statistika Muzejskog dokumentac­ijskog centra pokazuje pak da je lani u hrvatskim muzejima bilo ukupno 4,8 milijuna posjetitel­ja, a tu uz stal- ni postav ulaze i povremene izložbe te razne manifestac­ije, poput Noći muzeja, koju je lani obišlo oko 220 tisuća posjetitel­ja.

Niz lokalnih muzeja otvoren je dijelom kako bi se privukli turisti u sredine u kontinenta­lnim dijelovima Hrvatske, uključujuć­i i Zagreb. U zavraćamo, grebačkom Muzeju prekinutih veza, koji glasi za jedan od najpopular­nijih gradskih muzeja, tako su nam rekli da dnevno imaju između 500 i 600 posjetitel­ja, među kojima su najvećim dijelom strani turisti. Lokacija je u tome važan faktor, što nekima ne ide u prilog jer su otvoreni u turistički nera-

B. Filipović Grčić

Muzej Sinjske alke zvijenim krajevima. U Muzeju Sinjske alke, otvorenom lani u kolovozu, ističu kako svakodnevn­o rade na promociji kako bi povećali posjećenos­t.

“U godinu dana imali smo oko 40 tisuća posjetitel­ja, samo od otvorenja do konca prošle godine bilo ih je oko 12 tisuća. Zadovoljni smo, no mogli bismo imati znatno veću posjećenos­t da se nalazimo, primjerice, u Splitu. Naime, kad su turisti u pitanju, suočavamo se s činjenicom da turističke agencije još uvijek ne nude Dalmatinsk­u zagoru u svojim programima”, otkrio nam je Boris Filipović Grčić, voditelj Muzeja Sinjske alke.

Zbog toga većinu posjetitel­ja još čine školske grupe i grupe domaćih umirovljen­ika, a individual­ci uglavnom dolaze tijekom ljeta.

“Vjerujemo da će se to vremenom popraviti i da će uroditi plodom dodatna promocija u suradnji s turističko­m zajednicom i turistički­m agencijama s kojima smo se povezali”, kaže FilipovićG­rčić.

Posjetom su zadovoljni u Muzeju betinske drvene brodogradn­je, koji je također vrata otvorio prošlog ljeta. U Muzeju doznajemo da je od otvaranja do danas postav obišlo oko šest tisuća posjetitel­ja.

Izvan ljetne sezone najčešći posjetitel­ji su školske grupe, koje su se najavile i u idućim mjesecima, a ljeti većinu posjetitel­ja čine strani turisti. Projekt muzeja u Betini bio je vrijedan oko šest milijuna kuna, a pokrenut je dijelom kako bi pridonioo nastavku tradicijsk­e gradnje drvenih brodova.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ ?? Muzej Sinjske alke posjećuju mahom školarci i umirovljen­ici
SANJIN STRUKIĆ/ Muzej Sinjske alke posjećuju mahom školarci i umirovljen­ici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia