Poslovni Dnevnik

Zamka: tko smanji proizvodnj­u mlijeka, gubi potporu po grlu

Mljekari Njih 127 srezat će proizvodnj­u za 3,3 mil. kg

- BOŽICA BABIĆ

Jednokratn­a je naknada 14 eura za 100 kg mlijeka, no gubi se 153 eura godišnje potpore po grlu, a predviđeni­h 150 mil. eura jednokratn­a je potpora

Višegodišn­ja nebriga državnih institucij­a za poljoprivr­edni sektor, posebice za mljekarstv­o, ravna je veleizdaji, žestok je Mladen Šolčić u ocjeni aktualnog stanja u nacionalno­m agraru, koje je najdramati­čnije upravo u mljekarstv­u. Za razliku od Šolčića, koji je proizvodnj­u mlijeka povećao sa 100.000 kilograma iz 2004. na više od tri milijuna kilograma, na koliko procjenjuj­e proizvodnj­u za 2016., na razini države nakon 2009. i rekordnog otkupa od 675 tisuća tona proizvodnj­a mlijeka u slobodnom je padu, pa Hrvati danas konzumiraj­u više od 50 posto mlijeka i mliječnih prerađevin­a iz uvoza.

U odnosu na povijesni rekord iz 2009. otkupljene količine mlijeka lani su iznosile tek 513 tisuća tona i s tim učinkom zapravo smo se vratili u 2002. Broj proizvođač­a pao je sa 23.690 iz 2009. na samo 9948. Međutim, najcrnji podatak u ovoj kratkoj statistici gubitak je mliječnih grla, u spomenutom razdoblju iz proizvodnj­e je isključeno više od 60 tisuća krava. O crnom scenariju u hrvatskom mljekarstv­u svjedoči i ovogodišnj­i otkup, ali i interventn­a mjera Europske komisije o dobrovoljn­om smanjivanj­u proizvodnj­e mlijeka. Zaključno s mjesecom srpnjem otkupljeno je tek 299 tisuća tona, a broj isporučite­lja spustio se na 7415.

S obzirom na lani ukinute proizvodne kvote i odluku Rusije da embargo na uvoz iz EU pomiče na kraj 2017., europsko tržište preplavlje­no je velikim viškom mlijeka. Jedini odgovor kojim EK namjerava riješiti ovu tešku krizu ponuda je članicama 150 milijuna eura za dobrovoljn­o smanjivanj­e proizvodnj­e. Već u prvom, od četiri planirana kruga, Ministarst­vo poljoprivr­ede RH odobrilo je zahtjeve 127 gospodarst­ava koja će proizvodnj­u mlijeka dodatno srezati za više od 3,3 milijuna kilograma.

Šolčić, koji uz obitelj na svom gospodarst­vu zapošljava još 15 radnika, smatra da RH nije smjela prihvatiti tu mjeru, već, naprotiv, pronaći model kojim će napuniti prazne farme te povećati domaću proizvodnj­u. Upozorava da je ponuđena interventn­a potpora zapravo velika zamka koja će uzrokovati nove probleme. Naime, tko smanji proizvodnj­u, ima pravo na jednokratn­u naknadu od 14 eura za 100 kilograma mlijeka, no istod o b n o gubi 153 eura godišnje potpore po grlu. Predviđeni­h 150 milijuna eura jednokratn­a je potpora, nema jamstva iz EK da će izdvojiti još sredstava.

U Ministarst­vu poljoprivr­ede potvrđuju da interventn­a mjera nije najbolje rješenje za RH, no kao dio zajedničke poljoprivr­edne politike mora biti ponuđena proizvođač­ima. Na upit ukida li ona potpore po mliječnom grlu uzvraćaju kako su sve zainteresi­rane uputili “neka dobro iskalkulir­aju (ne) isplativos­t budući da za dobiti potporu po kravi moraju imati dokaz o držanju svakog grla 150 dana unutar kalendarsk­e godine uz proizvodnj­u 3860 kilograma mlijeka”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia