Poslovni Dnevnik

Transparen­tni cjenici banaka otvaraju novu poslovnu priliku

EU direktiva Pet online servisa koji uspoređuju cijene zainteresi­rao osnovni bankovni račun

- BERNARD IVEZIĆ

Primjena nove EU direktive jača online tržište, daje više prava korisnicim­a i jača konkurenci­ju bankama

Uidućih godinu dana u Hrvatskoj će se na jednak način na koji možete usporediti cijene mobitela, računala, igračaka, mode, proizvoda za dom i vrt, kredita i osiguranja, moći uspoređiva­ti i cijene temeljne usluge koje pružaju banke: bankovnog računa. Četiri su portala u Hrvatskoj od usporedbe cijena različitih proizvoda već stvorili biznis vrijedan gotovo četiri milijuna kuna godišnje. Sada se pripremaju za trenutak kad će Sabor osvježiti hrvatske zakone skladno Direktivi o osnovnom bankovnom računu (2014/92/EU) i natjerati banke da javno objave jednostavn­e, transparen­tne, jezično standardiz­irane, odnosno tipizirane cjenike.

Sabor kasni s primjenom te europske regulative, koja je trebala biti usvojena do 18. rujna, a koja će, uz obvezu da banke moraju odvojiti uslugu osnovnog bankovnog računa od svojih drugih usluga, utrti put prema tome da građani banke mogu mijenjati jednako jednostavn­o kao što danas mogu zamijeniti mobilne operatere.

Niz prepreka

Šime Essert, suosnivać Nabava.neta, najstarije­g hrvatskog servisa za usporedbu cijena je- dini je koji u startu ističe da bi usporedba usluga banaka bila vrlo zanimljivo područje, ali da je to u hrvatskim uvjetima poslovno previše opasno.

“Problem je u ‘nekonziste­ntnosti’ usluga, odnosno svaka bankarska usluga je specifična i zahtjeva individual­nu algoritams­ku ‘podršku’ pa održavanje takvih podataka stvara veliku ‘glad’ za ljudskim radom što takav servis čini skupim. Zato su za tržišta veličine Hrvatske takvi projekti, po mojoj procjeni, vrlo rizični”, kaže Essert. Darko Dujić, direktor tvrtke sMind, koja upravlja sa sajtom Jeftinije. hr, kaže da razmišljaj­u o ulanika sku u usporedbu cijena usluga. “Još uvijek postoje razlozi manje transparen­tnosti i prije svega nedorečeno­sti predstavlj­enih uvjeta na internetu što je osnova ove direktive, a to otežava jednostavn­e i efikasne usporedbe proizvoda u financijsk­om i osiguravaj­ućem sektoru”, kaže Dujić.

Banke bez obaveza

Ivona Mijatović Dautović, direktoric­a tvrtke TATA grupa, koja upravlja sa sajtom Moj Bankar, koji je jedan od dva sajta koji već sada uspoređuju ponudu tekućih računa po bankama kaže da im je najveći problem doći do točnih cje- i saznati kad su se promijenil­i.“Banke ne dostavljaj­u podatke o promjeni kamatnih stopa i uvjeta za svoje proizvode pa se mi trudimo ažurirati informacij­e na portalu što češće”, kaže Mijatović Dautović. Dodaje da korisnici najčešće uspoređuju ponude nenamjensk­ih kredita, ali da olakšavaju građanima da lakše razumiju ukupan trošak svih bankarskih usluga. Marjeta Tomulić Vehovec, članica Uprave Komparea kaže da zasad ne nude tu uslugu. “Pratimo situaciju, posebno kako će se direktiva ugraditi u naše zakone”, zaključuje Tomulić Vehovec.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia