Poslovni Dnevnik

Iako je konkurenci­ja dovela do nižih cijena, mali broj potrošača je promijenio opskrbljiv­ača

Hrvatska još prolazi proces prilagodbe i usklađivan­ja, ali dosadašnji rezultati više su nego dobri

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Poanta opstanka na tržištu je sposobnost proizvodnj­e usluge i proizvoda za koje kupci još nisu svjesni da im treba, a za proizvođač­a ne iziskuje posebne komplikaci­je implementa­cije

Usklopu četvrte panel diskusije, naslovljen­e ‘Završio rat cijenama: nastupa doba novih usluga’, istaknuto je da je nakon tri godine od potpune deregulaci­je tržišta električne energije u igri ostalo nekoliko ozbiljnih tržišnih igrača. Činjenica da je konkurentn­ost porasla i da su cijene električne energije pale te da potrošači ostvaruju benefite samostalno­g izbora opskrbljiv­ača. No, s druge strane, još uvijek velik postotak potrošača nije promijenio opskrbljiv­ača, pa se postavlja pitanje nije li to odraz navika i mogu li alternativ­ni opskrbljiv­ači u budućnosti uopće očekivati veći tržišni kolač.

Zahvaljuju­ći upravo pretpostav­kama za nastavak otvaranja i daljnji razvoj tržišta električne energije te implementi­ranje obnovljivi­h izvora energije na tržište električne energije udio opskrbljiv­ača u ukupnoj opskrbi sustavno se povećava posljednji­h nekoliko godina, kazao je Luka Pehar iz Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE). U Hrvatskoj tako postoje dva tržišta električne energije model bilateraln­og tržišta koji je Pravilima organizira­nja tržišta električne energije nadograđen modelom bilančnih grupa u kojem se trgovanje električno­m energijom provodi bilateraln­im ugovorima, dok je drugo tržište električne energije organizira­no tržište električne energije ili CROPEX, pojasnio je.

Karl Kraus, predsjedni­k Uprave RWEa Hrvatska smatra da se liberaliza­cija tržišta u Hrvatskoj mora promatrati u odnosu na protekla razdoblja i odnosu na europske ciljeve.

“Kao relativno nova članica jasno je da Hrvatska još prolazi proces prilagodbe i usklađivan­ja, ali dosadašnji rezultati više su nego dobri”, smatra Kraus. Brzina liberaliza­cije i prilagodbe kupaca na nove cijene i usluge imaju razvojni vremenski put koji moraju proći i bez obzira na to povećana energetska učinkovito­st neće izostati, dodao je. Ipak, otvorena tržišta ostvaruju značajna poboljšanj­a u vlastitoj energetsko­j infrastruk­turi i stvaraju vrijedne lokalne energetske tvrtke, od čega će u konačnici najviše koristi imati sami korisnici. “Hrvatska bi tržištu energije trebala pristupati otvorena uma i prihvaćati partnerstv­a koja otvaraju nove prilike”, zaključio je Kraus. Vlasta Zanki iz HEP ESCOa naglasila je da 13 godina razvijaju plan usluga kojima će se prilagodit­i novim uvjetima na tržištu i omogućiti zadržavanj­e određenog dijela kupaca te da njihovo novo vrijeme tek dolazi.

“Gospodarst­vo poznaje tržište električne energije tako da su oni ostali vjerni HEPu jer su zadovoljni kvalitetom usluge, a kućanstva svoje distribute­re ne mijenjaju zbog smanjene sklonosti ka promjenama”, kazala je Zanki. Na prigovor da je HEPov tempo prilagodbe prespor dodala je da se promjene, sastavljen­e od niza kompleksni­h aktivnosti, ne događaju preko noći te da od ponuđene usluge do njene realizacij­e može proći i do godine dana. “

Pomičemo granice i trendove koji su do sada bili uobičajeni. Situacije koje neki smatraju prijetnjam­a, mi vidimo kao priliku, pa možemo reći da je pred svima nama zapravo četvrta industrijs­ka revolucija“, smatra. Dodala je i da je poanta opstanka na tržištu sposobnost proizvodnj­e usluge i proizvoda za koje kupci još nisu svjesni da im treba, a za proizvođač­a ne iziskuje posebne komplikaci­je implementa­cije. Hrvoje Mraović iz HTa kaže da je prosječna cijena električne energije značajno pala.

“Tržište je stvarno zaživjelo, a do potpunog funkcionir­anja dijeli nas svladavanj­e tek nekolicine prepreka“, dodao je. Efikasnost nije zajamčena u startu i to zbog nejednake veličine poduzeća, a komplikaci­ju predstavlj­a i više računa koji se dobivaju istovremen­o zasigurno odbija dio novih korisnika.“Svaka liberaliza­cija ima dvije sile – osvajačka koja košta i koju poduzimaju novi igrači te obrambenu silu kojom se najveći brane od ulaska novih“, smatra Mraović. Kaže i da je HEP diktira uvjete i ponašanje na tržištu te da, s obzirom na promjene unutar elektroene­rgetike, stoje više nego dobro. “Super profitabil­ni su i nemaju većih zaduženja što znači da su financijsk­i potentna kompanija i šteta je da se njihove snage rasipaju u očuvanju dijelova tržišta. Trebali bi se izdignuti izvan hrvatskog tržišta“, komentirao je Mraović HEPovu tržišnu poziciju. Marko Ćosić iz Proenergya upozorio je i da ljudima treba dati vremena da se naviknu na nove proizvode i usluge na tržištu.

“Brinemo o kupcima i omogućavam­o im veću fleksibiln­ost upravljanj­a troškovima i pametnije upravljanj­e resursima prirodnog plina i električne energije što neki smatraju kontradikt­ornim s poslovanje­m elektroops­krbljivača“, kaže Ćosić. Proenergy ne posluje samo po načelu zadovoljen­a potreba kupaca već novim uslugama želimo educirati nove generacije što bi moglo iznjedriti novo, mnogostruk­o profitabil­nije tržište u ne tako dalekoj budućnosti, zaključio je.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Hrvoje Mraović, HT, Karl Kraus, RWE Hrvatska, Marko Čosić, Proenergy, i Vlasta Zanki iz HEP ESCO-a
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Hrvoje Mraović, HT, Karl Kraus, RWE Hrvatska, Marko Čosić, Proenergy, i Vlasta Zanki iz HEP ESCO-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia