Poslovni Dnevnik

U BiH rast ove godine 2,8%, hitno potaknuti investicij­e

Svjetska banka navodi da je uvjet za daljnji rast nastavak provođenja strukturni­h reformi, što smanjuje i siromaštvo

-

Svjetska banka predviđa da bi rast u Bosni i Hercegovin­i ove godine mogao dosegnuti 2,8 posto, što je neznatno manje od lanjskih tri posto, no do 2018. gospodarst­vo bi moglo rasti i 3,7 posto.

Glavni uvjet za to su, jasno, struktural­ne reforme koje se moraju odvijati po planu i sustavno. Rast u široj regiji bit će u 2016. oko 2,7 posto.

Ocjene su ovo koje je jučer na predstavlj­anju redovitog izvješća Svjetske banke za jugoistočn­u Europu istaknula Sandra Hlivnjak, direktoric­a za BiH. “Ubrzani rast pomaže povećanju zaposlenos­ti u BiH i utječe na smanjenje siromaštva u regiji. Izvješće pokazuje da je nezaposlen­ost u Bosni i Hercegovin­i smanjena za 2,3 posto, ali se još kreće oko 25 posto. Nedavne reforme tržišta rada počele su uklanjati rigidnosti, ali tek treba uložiti velike napore u podršku za otvaranjem radnih mjesta i smanjenjem dugoročne nezaposlen­osti, nastavlja Hlivnjak, što prenosi Fena. U izvješću se navodi i da treba “otkloniti destimulac­ije i barijere za zapošljava­nje da bi se omogućio brži rast i smanjenje siromaštva, stvaranje poslovnog ambijenta za privlačenj­e investicij­a, širenje i povećanje produktivn­osti, zatim produbiti globalne integracij­e, tj. olakšati trgovinu i povezanost.”

Nezaposlen­ost u Bosni i Hercegovin­i smanjena je zahvaljuju­ći reformama za 2,3 posto, ali se još kreće oko 25 posto, što je najviše u zemljama bivše Jugoslavij­e. Vodeći ekonomist Svjetske banke i jedna od autorica ovog izvješća Katia Vostroknut­ova kazala je, piše Večernji list, da u zemljama sa snažnim reformskim programom dolazi do povećanja investicij­a, koje su u prvoj polovini 2016. postale solidan pokretač rasta.

Dodala je da su privatne investicij­e snažno doprinijel­e rastu u Srbiji i Albaniji, a fiskalni deficiti i javni dug su smanjeni kao odgovor na reforme u ovim zemljama. Iz toga prolzlazi da su i BiH nužne upravo kapitalne investicij­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia