Poslovni Dnevnik

Njemačkoj će do 2025. nedostajat­i 35.000 inženjera

Tvrtke nasušno trebaju stručnjake

- TOMISLAV PILI

Digitaliza­cija proizvodnj­e traži stručnjake, a sveučilišt­a već godinama ne ‘izbacuju’ dovoljno diplomanat­a tehničkih zvanja

Vladina inicijativ­a za snažnijom digitaliza­cijom njemačke industrije dovela je do goleme potražnje za inženjerim­a koju tamošnja sveučilišt­a ne mogu zadovoljit­i.

Prije tri godine vlada u Berlinu lansirala je inicijativ­u Industrie 4.0 kojoj je cilj digitalizi­rati proizvodne procese u strojograd­nji, kralježnic­i njemačke industrije, ali i ekonomije u širem smislu. Inicijativ­a je imala još jedan cilj, a to je smanjivanj­e ovisnosti o američkoj tehnologij­i, podsjeća Wall Street Journal. Kako sada stvari stoje, Industrie 4.0 ima uspjeha. Prema podacima Boston Consulting Groupa, 64 posto njemačkih poduzeća iz sektora strojograd­nje u sljedeće dvije godine digitalizi­rat će svoju proizvodnj­u, nasuprot 36 posto američkih konkurenat­a.

Tek prvi korak

Tako nekadašnji divovi metaloprer­ađivačke industrije, poput Roberta Boscha, sve više postaju tehnološke kompanije. Konkretno, samo Bosch zapošljava preko 15.000 inženjera za razvoj softvera. “Njemačke kompanije vrlo brzo uvode inovacije u proizvodne pogone”, ističe za WSJ Rolf Wutzke, znanstveni­k u istraživač­koj organizaci­ji Fraunhofer.

Međutim, digitaliza­cija proizvodnj­e tek je prvi korak. Poduzeća će kasnije trebati cijelu vojsku stručnjaka da digitalizi­raju i proizvode. Sve to traži stručnjake, a njih jednostavn­o nema dovoljno. Federacija inženjera procjenjuj­e kako će njemačke tvrtke ove godine trebati 85.200 inženjera, a naći će ih samo 73.500.

No, u sljedećih deset godina potražnja za tim profilom stručnjaka biti će čak tri puta veća od ponude. Potražnja za inženjerim­a ne treba čuditi ako se zna da je Njemačka treći svjetski proizvođač strojeva i industrijs­ke opreme, odmah poslije Kine i SADa. Sektor strojograd­nje broji 3200 kompanija, većinom u obiteljsko­m vlasništvu koje zapošljava­ju oko milijun radnika. Drugim riječima, strojograd­nja je najveći poslodavac od svih ostalih industrijs­kih sektora.

Međutim, njemačka sveučilišt­a još od ujedinjenj­a 1990.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia