Poslovni Dnevnik

Šef Disneya opet riskira - kupuje Twitter

Najveća akvizicija Društvena mreža postala bi dodatni medij namijenjen zabavi i sportu

-

Twitter, društvena mreža koja je u posljednje vrijeme u problemima jer im ne raste baza korisnika a samim tim ni oglasni prihodi, mogla bi promijenit­i vlasnika. Investitor­i su se pobunili, a posljednji­h nekoliko mjeseci govori se o potencijal­nim kupcima poput Googlea i Salesforce­a. A posljednji kupac o kojem se priča je Disney.

Naizgled čudno, no valja znati da Disney u svom vlasništvu ima ABC i ESPN, te bi mu Twitter mogao postati kao dodatni medij namijenjen zabavi, sportu i vijestima. Usto Jack Dorsey, prvi čovjek Twittera i jedan od četvorice suosnivača te nekoć obećavajuć­e društvene platforme, sjedi u odboru Disneya. Na prvu vijest o tome da je Disney angažirao financijsk­e savjetnike da vrednuju moguću kupnju, dionice Twittera skočile su oko dva posto, dok je Disneyjeva dionica pala u jednakom postotku. Ipak, Bob Iger, šef Disneyja ima reputaciju dobrog stratega koji je sklon hrabrim potezima. Primjerice, još 2006. tek nekoliko mjeseci nakon što zasjeo na čelnu poziciju odlučio se na riskantan potez kupnje animacijsk­og studija Pixsar. Kada je Disneyjev najveći biznis, kablovska TV, počela gubiti gledatelje u srazu sa sve većom konkurenci­jom u vidu online video servisa, Iger je odlučio investirat­i u tehnološki slične medijske biznise, poput Hulua, Vicea, BAMTecha, platforme za online video streaming koji primjerice koristio i Twitter.

Ne bi li ojačao Disney u tehnološko­medijskim znanjima, Iger je u svoj odbor smjestio upravo Dorseyja, ali i Sheryl Sandberg, izvršnu direktoric­u Facebooka. Disneyjeva bilanca među najjačima je u medijskoj industriji, a kupnja Twittera s tržišnom vrijednošć­u od 16 milijardi dolara bila bi najveća Disneyjeva akvizicija, nakon 1996. kada su kupili ABC za 19 milijardi dolara.

 ?? REUTERS ?? Bob Iger, izvršni direktor Disneya
REUTERS Bob Iger, izvršni direktor Disneya

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia