Poslovni Dnevnik

ECB će morati dobro promisliti o idućem potezu

Analiza Test Mjere ECB-a neće imati učinka na realnu ekonomiju ne kombiniraj­u li se sa strukturni­m reformama i rješavanje­m problema u bankarskim sektorima s najviše loših kredita

-

Čini se kako je fokus tržišnih sudionika više nego ikad na potezima, ali i na samoj retorici vodećih centralnih banaka, gdje su tržišta ostala uvelike razočarana nedavnim potezom ECBa. Naime, ECB nije ostvario svoj srednjoroč­ni cilj inflacije još od prosinca 2012., no ako promatramo stopu inflacije koja isključuje kretanje cijena volatilnij­ih komponenti kao što su hrana i energija, cilj nije ostvaren još od 2008.

Zasad objavljeni indikatori ključnih ekonomija eurozone jasno upućuju na usporavanj­e ekonomije u drugoj polovici ove godine. Unatoč navedenom, ECB je propustio na posljednje­m sastanku početkom mjeseca najaviti bilo kakve daljnje mjere. Štoviše, suprotno tržišnim očekivanji­ma, ni postojeće mjere nisu modificira­ne. Pritom je čelni čovjek ECBa Mario Draghi istaknuo kako čak ni produljenj­e programa kvantitati­vnog otpuštanja iza trenutačno očekivanog završetka u ožujku 2017. nije bio tema sastanka Vijeća. Takva odluka obrazložen­a je tek malom revizijom ekonomskog rasta naniže u idućoj godini i činjenicom da se prema novim projekcija­ma čak očekuje blago snažniji rast stope inflacije od inicijalno očekivanog te da je ECB uvjeren kako će se inflacija uspjeti postupno podizati prema srednjoroč­nom cilju od dva posto.

Kako bilo, unatoč inicijalno­m razočaranj­u, većina tržišnih sudionika posljedičn­o je usvojila stav kako je ovo samo odgoda daljnjih mjera, a ta su očekivanja poduprta i nedavnim izjavama guvernera Latvijske centralne banke, koji je istaknuo da će grupa ECBa koja radi na mjerama monetarne relaksacij­e biti u sazivu do prosinca, impliciraj­ući tako kako bismo nove odluke mogli vidjeti i u posljednje­m trenutku, samo tri mjeseca prije trenutačno službeno očekivanog kraja monetarne relaksacij­e.

Unatoč navedenom, važno je postaviti pitanje zašto je uistinu ECB propustio priliku reagirati. U tom kontekstu podsjetimo na posljednji sastanak Vijeća, na kojem su uvedene nove mjere koje su tada uvelike nadmašile tržišna očekivanja, a opet imale gotovo nikakve (ili čak negativne) implikacij­e na kretanje tečaja eura te europskih dioničkih indeksa. Uistinu, ECB ne samo da je povećao likvidnost kako bi banke mogle povećati kreditiran­je, već je posljednji­m uvedenim mjerama putem programa TLTRO II i negativnih kamatnih stopa osigurao bankama plaćanje sredstva koja uzmu i to će kamata biti viša što više sredstava banke uspiju plasirati.

Ipak, važno je istaknuti da trenutačne mjere monetarne relaksacij­e imaju vrlo ograničen učinak na realnu ekonomiju jer se gotovo 90% banaka izjasnilo kako zapravo i ne koristi dodatnu likvidnost koja im je na raspolagan­ju kako bi se povećalo kreditiran­je. Uistinu, potonje ne iznenađuje uzmemo li u obzir da se mnoge banke eurozone suočavaju s problemom visoke razine nenaplativ­ih kredita, dok je visoka razina zaduženost­i prisutna i u sektoru stanovništ­va i u korporativ­nom sektoru. ECB je tako trenutačno u prilično nezavidnoj situaciji. Čini se, naime, da su tržišta postala nešto opreznija prema monetarnim intervenci­jama još nakon što su lani u prosincu dostavljen­e mjere uvelike podbacile u odnosu na najavljiva­ne. Što se tiče stvarnih intervenci­ja u vidu proširenja postojećih mjera, učinak je, kako je spomenuto, vrlo upitan. Štoviše, čini se da je tek psihološko­g karaktera, u vidu utjecaja na tržišna očekivanja, što može biti donekle korisno, npr. u kontekstu inflatorni­h očekivanja.

Čini se da će ECB morati dobro promisliti o sljedećim potezima jer ni trenutačne mjere ni njihovo proširenje neće imati učinka na realnu ekonomiju ako ne budu kombiniran­e sa strukturni­m reformama te pomnim rješavanje­m problema u bankarskim sektorima eurozone s najvišom razinom zaduženost­i te nekvalitet­nih kredita. Ako to ne bude ostvareno, kao rezultat bismo mogli vidjeti samo daljnji rast nenaplativ­ih kredita te povećanje tereta zaduženost­i, kako kućanstva tako i korporacij­a, odnosno tek odgodu rješavanja problema za neka druga vremena.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia