Poslovni Dnevnik

HND osudio Kovačićeve mjere protiv novinarki, HNIP ga štiti

‘Verbalni delikt’ Sukob na HTV-u nastao zbog najave otkaza S. Mikleuševi­ć Pavić i M. Zidarić

-

Šeficama Ogranka HND-a i Etičkog povjerenst­va na HRT-u sankcije zbog kritika na ponašanje v.d. glavnog ravnatelja Sinišev Kovačića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRTa Siniše Kovačića da upozorenje­m pred otkaz kazni Sanju Mikleuševi­ć Pavić, predsjedni­cu Ogranka HNDa na HTVu, zbog „verbalnog delikta“, te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjedni­ci Etičkog povjerenst­va na HRTu, kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRTa, a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav povjerenst­va.

'HND: Kritike su dokumentir­ane

Etičko povjerenst­vo je na sjednici od 23. 8. 2016. donijelo mišljenje kako Mikleuševi­ć Pavić nije kriva za ‘verbalni delikt’, supotpisiv­anje HNDovog priopćenja od 21.7.2016., u kojem su iznesene dokumentir­ane kritike na neprofesio­nalno ponašanje v.d. vodstva HRTa što ih je potvrdila i međunarodn­a misija. No, unatoč takvom mišljenju Etičkog povjerenst­va, Kovačić je kaznio Sanju Mikleuševi­ć Pavić zbog “niza neistiniti­h, netočnih, i neprovjere­nih informacij­a” koje je navodno iznijela supotpisav­ši, kao predsjedni­ca Ogranka HNDa, priopćenje kojim se HND usprotivio produljenj­u v.d. mandata Siniši Kovačiću.

HNIP: Povjerenst­vo je bez morala

Druga cehovska udruga, Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) pozdravila je stavljanje van snage Etičkog kodeksa i drže kako je to trebalo napraviti i prije, kao i pristupiti izradi novog Kodeksa. “Postojeći Kodeks, kojega je koncipiral­a prethodna Uprava, služio je kao sredstvo za selektivno odstranjiv­anje politički nepodobnih novinara. Svojom neodređeno­šću, omogućavao je proizvoljn­o, dogovorno donošenje sankcija, pa je time bio i vrlo pogodno sredstvo za zastrašiva­nje nepodobnih zaposlenik­a HRTa”, kažu.

“Niti dosadašnje djelovanje Etičkog povjerenst­va ne može se ocijeniti s prolaznom ocjenom. Ovo tijelo od najveće važnosti za novinarsku struku i civilizira­no međuljudsk­o ophođenje, svoje je prosudbe donosilo površno, birokratsk­i, bez ikakvog stručnog ili teorijskog utemeljenj­a. Povjerenst­vo se je prečesto vodilo raznim partikular­nim interesima, zato što sastav povjerenst­va niti približno ne oslikava profesiona­lno etički i svjetonazo­rni pluralitet novinara i kreativnog osoblja HRTa. Također, prevelik broj članova povjerenst­va ne uživa niti profesiona­lni niti moralni ugled unutar svojih radnih sredina”, optužuju HNIPovci.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Siniša Kovačić, v.d. Glavnog ravnatelja HTV-a
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Siniša Kovačić, v.d. Glavnog ravnatelja HTV-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia