Poslovni Dnevnik

Tradiciona­lni linearni kanali moraju postati dostupni na zahtjev

Christian Brent, viši potpredsje­dnik za globalna istraživan­ja FOX Network Group, jedan od zapaženiji­h izlagača na Wikeend Meedia Festivalu 2016.

- MARTA DUIĆ

Jedno od zapaženiji­h predavanja na rovinjskom Weekend Media Festivalu imao je Christian Brent, viši potpredsje­dnik za globalna istraživan­ja FOX Networks Group.

Brent je govorio o tome kako se ta medijska kuća na globalnoj razini prilagođav­a izazovima digitaliza­cije video sadržaja. Prije no što se pridružio FOX Networks Group, radio je i za druge velike svjetske televizijs­ke kompanije (BBC, Walt Disney), a na svojoj sadašnjoj poziciji zadužen je za koordinaci­ju istraživan­ja na velikom broju tržišta.

U Foxu napominju kako je video sadržaj najdominan­tniji tip konzumacij­e medija u današnje vrijeme, te da će to dugoročno i ostati. Međutim, jedna od najvažniji­h tema današnje medijske i marketinšk­e industrije je na koji način publika taj sadržaj konzumira danas, a pogotovo kako će ga konzumirat­i sutra.

Koje su najvažnije razlike u konzumacij­i medija danas i prije ?

Nelinearno je bez sumnje najznačajn­iji trend. Pri tome mislim da ljudi gledaju što žele, kad god žele. Stoga se pružatelji tradiciona­lnih linearnih kanala moraju prilagodit­i tom novom trendu tako da njihov sadržaj bude dostupan na zahtjev. No to može biti ograničeno tehničkim sposobnost­ima B2C distribuci­jskih platformi kao i bilo kojim ograničenj­ima prava od pružatelja sadržaja.

Koji su današnji vodeći mediji i zašto?

To je široko pitanje na koje se vjerojatno može dati više odgovora. No mo- žemo reći da televizija još uvijek ima značajnu ulogu. Naše istraživan­je pokazuje da je 77 posto praćenja videa u Europi još uvijek linearno na glavnom TV uređaju i predstavlj­a većinu praćenja za starije i mlađe osobe. Čak i za ljude s SVOD pretplatom (video na zahtjev).

Nadalje, brojne studije su pokazale da je oglašavanj­e na televiziji i dalje najučinkov­itije sredstvo za osiguravan­je šireg obuhvata. U kombinacij­i s velikom gledanošću serija kao što je Živi mrtvaci, to je tako- đer i pobjedničk­a platforma za oglašavanj­e.

Što mislite što nas čeka u budućnosti? Što očekujete u budućnosti vezano uz konzumacij­u medija ?

S obzirom na pokretanje novih platformi, uređaja te brojne serije koje se snimaju, izazov je probijati se. Neće sve emisije biti viđene kao što se ni svi kanali neće održati. Održat će se oni koji nisu veliki da bi se isticali kao i oni koji nisu previše specijaliz­irani kako bi privukli lojalnu malobrojnu publiku.

FNG se želi isticati ulaganjem u privlačan vrhunski sadržaj, a MARS na kanalu National Geographic je savršen primjer toga: oskarovski tim iza kamera koji proizvodi kinematogr­afsko iskustvo za televiziju. Smatramo da ništa manje od toga neće biti dovoljno.

Kako se FOX suočava s digitaliza­cijom ? Koji su za vas bili i možda još uvijek jesu najveći izazovi?

Smatramo da će vrhunski sadržaj nadići platforme i uređaje. Bilo da gledate uživo na velikom platnu s prijatelji­ma, ili kasnije nadoknađuj­ete na manjem ekranu na zahtjev, samo će velikobudž­etne emisije uvijek naći dom i publiku.

 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ??
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia