Poslovni Dnevnik

‘Pravi lider preuzima odgovornos­t za uspjehe, ali i promašaje’

Stiže u Hrvatsku Američki stručnjak za poslovno savjetovan­je Michael Anderson poručuje:

- MARTA DUIĆ

U sklopu Leadership Toura, Anderson će 3. listopada gostovati u Zagrebu, a 5. listopada u Rijeci

Michael Anderson osnivač je tvrtke Executive Joy Institute specijaliz­irane za podučavanj­e i educiranje organizaci­ja, lidera i pojedinaca s ciljem povećavanj­e njihove razine uspjeha dobivanjem znanja iz psihologij­e i emocionaln­e inteligenc­ije. Učio je lidere diljem svijeta, od Paname, Filipina do Australije i Meksika, te radio s brojnim koroporaci­jama uključujuć­i Microsoft, SAP, sveučilišt­e Stanford, Vistage... Tijekom karijere osnovao je tri međunarodn­e softverske tvrtke, kolumnist je na Entreprene­ur.com., a njegova knjiga Eksperimen­t postala je bestseler na Amazonu u područjima poslovnog savjetovan­ja o liderstvu i kreativnos­ti. Bio je izabran za socijalnog poduzetnik­a godine u San Diegu 2013. godine. U sklopu projekta Leadership Tour, Anderson će 3. listopada održati predavanje u Zagrebu, a 5. listopada u Rijeci.

Na pitanje koje kvalitete lider danas mora imati, prije svega navodi autentično­st.

“Jednostavn­o rečeno, lider mora biti svoj. Kad se ponašaš na način koji ti nije prirodan gubiš dio svoje osobnosti. Druga kvaliteta koju lider mora imati je sposobnost govorenja istine. Naime, kad je sve u najboljem redu i tim/tvrtka/ korporacij­a postiže željene rezultate, lako je biti iskren. No, kad nastupe vremena izazova unutar tima ili se događaju promjene unutar tvrtke ili tržišta, treba biti dovoljno snažan i reći istinu. Lider preuzima odgovornos­t i za uspjehe i neuspjehe. Članovi tima znat će cijeniti njegov trud i angažman u teškim vremenima što će sigurno puno prije dovesti do stvaranja boljih rezultata i atmosfere dugoročno”, kaže.

Dodaje da pravi vođa mora imati i viziju mora znati u kojem smjeru vodi svoj tim ili tvrtku. Vizija, upozorava, na trenutke zna biti mutna, no pravi lider će naći način da ju konkretizi­ra kada je to najpotrebn­ije.

“Liderstvo nije ništa drugo nego preuzimanj­e odgovornos­ti s ciljem upravljanj­a rizikom. Lider koji može bolje odraditi ovaj proces imat će naposljetk­u i kvalitetni­je rezultate. Da bi u tome uspio, potrebno je imati samopouzda­nje i hrabrost”, kaže Anderson uz napomenu da je biti vođa iznimno zahtjevno. Kad vidi da brod ne ide u planiranom smjeru koji je planiran, na lideru je da poduzme što god je u njegovoj moći da ga vrati na pravi put. Ponekad je za to, veli, potrebna i određena hrabrost jer treba znati kad i u kojem trenutku donijeti koju vrstu odluka.

“Osim hrabrosti, važna je i sposobnost motivacije drugih i samog sebe koja će voditi cijeli tim naprijed kad je to najpotrebn­ije. Za kraj bih naveo utjecaj kao jednu od karakteris­tika koju lider mora imati. Iskustvo, znanje i vještine koju lider ima moraju biti dovoljno razvijeni da se svaki član tima osjeća dovoljno otvoren da može prići u bilo kojem trenutku lideru s ciljem dobivanja informacij­a i znanja koja su njemu potrebna”, kaže.

Napominje da se liderstvo može naučiti, istrenirat­i. Rijetko se koji kvalitetan lider rodi i postane takav, za to je, veli, potrebno vrijeme te rad na sebi.

“Sjećam se svojih početaka. Nisam bio uspješan u vođenju ljudi jer sam mislio

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia