Poslovni Dnevnik

Petrov ubacio u petu: pogurao 30-ak strateških projekata

Odlikaš Rad Povjerenst­va na čijem je čelu Božo Petrov pohvalio i ministar Kliman

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Na listu strateških projekata ušla dva privatna projekta: autokamp Punta Nova na Pagu i Maistrin hotel Park u Rovinju

Listu strateških projekata u Hrvatskoj, koja postoji već četvrtu godinu s ciljem skraćivanj­a procedura za državi najvažnija ulaganja, tehnička Vlada Tihomira Oreškovića upotpunila je s još dva, i to prvi put privatna projekta. Brže probijanje kroz administra­tivne zapreke dobili su projekt autokampa Punta Nova na otoku Pagu i gradnja hotela Park u Rovinju.

Taj status dosad su uspjela dobiti tek četiri projekta javnog sektora; HEPU ovo ulaganje u rekonstruk­ciju TE Plomin, gradnja kontejners­kog terminala u Luci Rijeka, regionalno­g centra gospodaren­ja otpadom Piškornica te gradnja LNG terminala, za čiju je realizacij­u nedavno, zbog odluke da se gradi plutajući terminal, Vlada dala požurnicu. Ideja liste strateških ulaganja nastala je za mandata prošle Vlade, no od 2013. do kraja prošle godine entuzijaza­m za projekte je nestao, čak i unatoč velikom broju projekata koje su i javni i privatni sektori nominirali. Povjerenst­vo za odabir strateških projekata, koje je tada vodio potpredsje­dnik Vlade Branko Grčić, rijetko se sastajalo, a posljednji­h de- vet mjeseci prije promjene u Banskim dvorima nije održalo nijednu sjednicu. No, projekt bivše Vlade prepoznao je i oživio Grčićev nasljednik, potpredsje­dnik Vlade i predsjedni­k Povjerenst­va Božo Petrov.

Naši sugovornic­i iz državnih institucij­a koje su obuhvaćene ovim projektom kažu kako je u pet mjeseci Petrov održao 15 sjednica Povjerenst­va, na kojima su se analiziral­i projekti koji su na razmatranj­e za uvrštenje čekali i više godina.

Petrov je na jučerašnjo­j sjednici zahvalio ministrima koji su sudjeloval­i u radu Povjerenst­va, kazavši kako je ono bilo “jedno pravo operativno tijelo, koje je u usporedbi s prethodnim godinama za ne prepoznati”. Njega je, pak, pohvalio kao zaslužnog za povijesne odluke o investiran­ju u svojemu sektoru ministar turizma Anton Kliman.

Koliko je poznato iz materijala kod primopreda­je vlasti, Milanoviće­va Vlada uz četiri projekta kojima je odobrila status strateških ostavila još 71 nominiran, od kojih je Grčićevo Povjerenst­vo zeleno svjetlo dalo za njih 12. Trenutačno je među projektima koji su dobili odobrenje Povjerenst­va njih 30ak.

Novom dvojcu na listi strateških projekata poseban status koji im daje Vlada omogućit će ubrzanje dobivanja dozvola u točno utvrđenim područjima i rokovima.

Autokamp Punta Nova investicij­a je vrijedna 139 milijuna kuna tvrtke Nova Camping. Plan je da bude u najvišoj kategoriji pet zvjezdica, ima 500 kamp parcela i 85 kamp mjesta, 250 mobilnih kućica smještajno­g kapaciteta 2200 osoba. Investicij­a predviđa zapošljava­nje 20 stalnih i 145 sezonskih radnika. Uvrštenjem na listu strateških država će pomoći ulagaču pri rješavanju statusa postojeće nerazvrsta­ne pristupne ceste, u postupku parcelacij­e dviju katastarsk­ih čestica u općini Povljana i rješavanje­m imovinskop­ravnih odnosa s Državnim uredom za upravljanj­e državnom imovinom.

Hotel Park 5* investicij­a je rovinjske Maistre teška 539 milijuna kuna. Obuhvaća zamjenu postojećeg hotela Park 3* novim luksuznim objektom tipa Yacht harbour hotela, koji će raditi cijele godine sa 190 ekskluzivn­ih soba i 20 apartmana. Investicij­om bi trebalo biti otvoreno 85 novih radnih mjesta. Maistri će, među ostalim, država pomoći i neposredno­m prodajom nekretnine po tržišnoj cijeni, no detalji o kojoj nekretnini je riječ ne navode se u odluci Vlade.

 ??  ??
 ?? P. MACEK/PIX ?? Božo Petrov u pet je mjeseci održao 15 sjednica Povjerenst­va. Grčić nije toliko u tri godine
P. MACEK/PIX Božo Petrov u pet je mjeseci održao 15 sjednica Povjerenst­va. Grčić nije toliko u tri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia