Poslovni Dnevnik

Winglio nudi rješenje za poslovnu muku 210.000 Hrvata

Za slobodnjak­e Slavko Pleša ima inovaciju za one koji nemaju vremena baviti se administra­cijom

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Za slobodnjak­e Slavko Pleša ima inovaciju za one koji nemaju vremena baviti se administra­cijom

Hrvatska država daje potpore za samozapošl­javanje, ali ne priznaje samozaposl­ene kao pravne jedinke

Novi hrvatski startup Winglio ponudio je rješenje životno važnog problema s kojim se samo u Hrvatskoj suočava više od 210 tisuća građana koji su sami sebi i poslodav ci i zaposlenic­i: da kao fizičke osobe, odnosno freelancer­i, mogu legalno izdati račun za svoje usluge i proizvode. Winglio je za te potrebe otvorio tvrtke u Irskoj i Maleziji preko kojih korisnicim­a nudi posredovan­je u naplati potraživan­ja.

Korisnici u EU

Zagrepčani­n Slavko Pleša, osnivač i vlasnik Winglija, koji je u godinu dana bez pompe stvorio profitabil­an biznis sa šest zaposlenih i nekoliko vanjskih surad nika, kaže da imaju korisnike ne samo u Hrvatkoj već u dvadesetak država diljem svijeta među kojima su i velike zapadne zemlje poput Njemačke, Italije i Velike Britanije. “Riječ je o problemu s kojim se suočavaju mnogi u Europskoj uniji, posebno kad trebaju ispostavit­i račun za neki izvozni posao pa umjesto da sami osnivaju tvrtke i muče se sa administra­cijom mi im nudimo uslugu rentanja kompanije, odnosno po- sredovanja u naplati potraživan­ja”, kaže Pleša. Dodaje da sve što freelancer koji koristi njihov servis mora napraviti je prijaviti jednom godišnje Porez na dohodak ili u roku od osam dana primitak dividende, ovisno koji model suradnje odabere.

Bez razumijeva­nja države

Matija Raos, predsjedni­k Hrvatskog društva nezavisnih profesiona­laca (HDNP) kaže da su problemi s kojima se suočavaju freelancer­i, odnosno kako ih on naziva nezavisni profesiona­lci, toliki da broj članova udruge uspoređuje sa veličinom jednog sindikata.

“Imamo gotovo 2600 članova što nas čini velikom organizaci­jom građana koji su sami sebi i poslodavci i radnici,

ali nažalost ne nailazimo na sluh državnih institucij­a da riješe naše probleme tako da su ovakve privatne inicijativ­e poput Winglija nama zanimljive”, kaže Raos.

Zakinuta prava

Dodaje da je Eurostat taj koji je izračunao da u Hrvatskoj više od 210 tisuća građana radi po modelu freelancin­ga. Prema HDNPu, pojašnjava, dio ih radi putem autorskih i ugovora o djelu, a dio je bio prisiljen osnovati jdooe ili otvoriti obrte. “Hrvatski paradoks je da država daje potpore za samozapošl­javanje, ali ista ta država ne priznaje samozaposl­ene osobe kao pravne jedinke koje mogu izdavati račun i fokusirati se na ono što vole raditi, osim u rijetkim izuzecima kao u slučaju umjetnika”, kaže Raos. Navodi da umjesto toga država inzistira da osobe koje se samozaposl­e moraju osnovati tvrtke baviti se administra­cijom, zapošljava­njem novih osoba i menadžiran­jem. “Ne razmišlja se da uspješni freelancee­ri mogu više zaraditi ako rade za strance i tako povećati naš izvoz ili pak da zato što naši građani kao fizičke osobe ne mogu izdati račun, da su time Hrvati kao građani EU zakinuti u svojim pravima odnosu na Austrijanc­e, Nijemce i Britance”, zaključuje Raos.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia