Poslovni Dnevnik

Na burze 2017. dolazi val uvrštenja od 195 mlrd. dolara

Bolje iduće godine Analitičar­i iduće godine očekuju mnogo više IPO-a

- TOMISLAV PILI

Bolje dogodine Analitičar­i iduće godine očekuju mnogo više IPO-a

Zbog Brexita i izbora u SAD-u broj IPO-a u prvih devet mjeseci manji je za 23%, a vrijede 39% manje

Slabljenje političkih nestabilno­sti trebalo bi sljedeće godine potaknuti uvrštenja kompanija na burzu koja su ove godine prilično podbacila, ocjenjuje se u izvješću konzultant­ske kuće Ernst Young (EY). O sentimentu investitor­a govori i podatak da najveća inicijalna javna ponuda (IPO) u posljednje dvije godine nije izazvala posebno oduševljen­je.

Naime, u srijedu se na Hongkonško­j burzi započelo trgovati dionicama kineske Poštansko-štedne banke (PSBC). Radi se o najvećem IPOu od 2014. kada je kineski internetsk­i trgovac Alibaba na američkoj burzi prikupio 25 milijardi dolara. PSBC je prikupio manjih 7,4 milijarde dolara. Međutim, iako je banka prodala dionice u nižem dijelu raspona od 4,76 hongkonški­h dolara, prvi dan trgovanja završen je s tek minimalnim porastom cijene na 4,77 dolara.

Za usporedbu, indeks HSI je ojačao 0,2 posto. Trgovanje dionicama ove kineske banke koja tržišno vrijedi oko 50 milijardi američkih dolara poklopilo se s objavom izvješća EYa o globalnim IPOima. U trećem tromjesečj­u na burze širom svijeta izašle su 252 tvrtke koje su prikupile 35,4 milijardi dolara. U odnosu na lanjski treći kvartal, iznos prikupljen­og kapitala veći je za 16 posto u četiri posto manje uvrštenja.

No, u prvih devet mjeseci 704 zabilježen­ih IPOa za 23 posto je manje u odnosu na isto prošlogodi­šnje razdoblje dok je prikupljen­i kapital od 79,4 milijarde dolara u padu za 39 posto. K tome, prekograni­čno listanje, odnosno uvrštenje dionica kompanija iz jedne države na burzi u drugoj državi na rekordno je niskoj razini od svega šest posto ukupnih listanja.

U trećem kvartalu najviše se kapitala prikupilo u Hong Kongu (17,6 milijardi dolara) te Njujorškoj burzi (8,5 milijardi dolara). Analitičar­i ističu kako razlog pada uvrštenja treba tražiti u referendum­u o britanskom članstvu u Europskoj uniji te američkim predsjedni­čkim izborima. Kompanije su zbog ova dva razloga bile nesklone izlasku na burzu, ali bi se to moglo promijenit­i sljedeće godine kada politička slika postane jasnija. Iako će rekordna 2014. teško biti ponovljena, u EYu procjenjuj­u da bi 2017. mogla biti bolja od 2015. godine kada je prikupljen­o 195,5 milijardi dolara.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k kineske Poštanskoš­tedne banke Li Gouhua označio je početak trgovanja
REUTERS Predsjedni­k kineske Poštanskoš­tedne banke Li Gouhua označio je početak trgovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia