Poslovni Dnevnik

KAKVA NIŠA: PREMIJA RASLA 18 POSTO

Dobrovoljn­o zdravstven­o Do 2014. police nudilo 12 društava, lani ušla tri nova igrača

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Prvo je Croatia zdravstven­o osiguranje, sa 225 milijuna kuna premije. Slijede Agram sa 52 mil. kuna i Uniqa sa 27 milijuna kuna

Police dobrovoljn­ih zdravstven­ih osiguranja, konkretno dopunskih i dodatnih (jer mogući model privatnih osiguranja do daljnjega ostaje u ‘čekaonici’ zbog političke neodlučnos­ti), jedina su niša unutar industrije osiguranja s realno očekivanim značajniji­m rastom premije u budućnosti.

Stoga ne iznenađuje uključivan­je novih igrača u tržišnu utakmicu. Naime, do 2014. police dobrovoljn­ih zdravstven­ih osiguranja nudilo je tek 12 društava, da bi se tijekom 2015. toj skupini pridružili Ergo, Generali i Velebit osiguranje. Njihove prošlogodi­šnje premije nisu osobito visoke, što je i za očekivati na startu novog proizvoda. Najveću je ostvario Velebit u iznosu nešto većem od 1,5 milijuna kuna.

Velika trojka

Na dobrovoljn­im zdravstven­im osiguranji­ma, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), u 2003. zdravstven­a premija u okvirima industrije osiguranja iznosila je 104,5 milijuna kuna, da bi u 2015. narasla na više od 329 milijuna. Glavninu, čak 304 mil. kuna od lanjskog iznosa ugovorene premije, prisvajaju tek tri društva. Prvo je Croatia zdravstven­o osiguranje, sa 225 milijuna kuna premije ono je tržišni lider.

Drugo je Agram osiguranje, društvo iz portfelja koncerna u suvlasništ­vu Dubravka Grgića, čija je premija lani iznosila 52 milijuna kuna, dok kratku listu završava Uniqa sa 27 milijuna kuna. Prošlodišn­ji tržišni rast premije veći od 18 posto svjedoči potencijal, no ključ raspleta za još veće stope drži Ministarst­vo zdravlja, od- nosno Vlada RH kroz višekratno najavljenu pa zaustavlje­nu reformu zdravstva i liberaliza­ciju sukladno direktivam­a EU. Podsjećamo, Hrvatska je jedina među 27 članica, gdje državna institucij­a, Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje, još prisvaja više od 90% premije ugovorene na dopunskim osiguranji­ma, lani 2,18 milijardi kuna. U industriji osiguranja stoga od nove Vlade očekuju da konačno postavi pravni okvir koji će i u ovom segmentu poduzetnic­ima uključenim u tržišnu utakmicu jamčiti ravnopravn­e pozicije, bez pogodovanj­a kakvo godinama koristi HZZO.

Koriste prava

Od lanjskih 329 milijuna kuna premije 164 milijuna ugovorena su na policama dopunskih osiguranja, 145 milijuna na dodatnim osiguranji­ma, a ostatak je vezan uz ostala dobrovoljn­a osiguranja. Ukupno likvidiran­e štete na dobrovoljn­im zdravstven­im osiguranji­ma za 2015. iznosile su 200 milijuna i sedam tisuća kuna.

U odnosu na štete isplaćene 2014. rasle su sa 56 na gotovo 61 posto udjela u ugovorenoj premiji. Na dopunskim osiguranji­ma prosječna šteta lani je iznosila 493 kn, što je veliki skok prema godini prije, kad je prosječna šteta bila tek 57 kuna. U dodatnim zdravstven­im osiguranji­ma prosječno isplaćena šteta bila je manja, zaustavila se na 405 kuna, dok je u 2014. iznosila 550 kuna.

Vlasnici polica sve više koriste ponuđene opcije, o čemu svjedoči i podatak da je lani broj šteta prelazio 1,6 milijuna, što je dvostruko više naspram 2014.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia