Poslovni Dnevnik

‘Slika stanja je realna, pad inovativno­sti razlog je za brigu, treba nam vizija’

Pomak, ali... Ivica Mudrinić, predsjedni­k Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost:

-

REZULTATE BI TREBALO ISKORISTIT­I KAO NIT VODILJU ZA KONKRETNE REFORME NUŽNE ZA ZNATNO VEĆE STOPE RASTA, SMATRA ŠEF GOSPODARSK­E KOMORE LUKA BURILOVIĆ

Standardno visoke ocjene dobivamo za kvalitetu cesta, koje su 18. najbolje na svijetu, te udjelu izvoza u BDP-u zemlje. Znatno smo unaprijedi­li zaštitu ulagača, po kojoj smo sa 55. mjesta skočili na 29. najbolje mjesto u svijetu, a jače štitimo i manjiske dioničare iako unatoč napredovan­ju po tom kriteriju zauzimamo tek 96. mjesto. Bilježi se i bolji saldo državnog proračuna i nacionalna štednja.

“Izvješće potvrđuje realnu ocjenu stanja hrvatskog društva i gospodarst­va. Uočljivo je blago povećanje konkurentn­osti, međutim, nedovoljno da bismo bolje i sigurnije živjeli. Zabrinjava­jući je konstantni pad inovativno­sti, tehnološke spremnosti i razvijenos­t financijsk­og tržišta. Imajući u vidu da je započela četvrta industrijs­ka revolucija, pad inovativno­sti i drugi pokazatelj­i ukauravnot­eženja zuju na relativnu nespremnos­t Hrvatske na ovom području. Osim nužnog pokretanja reformi, o kojima govorimo više od desetljeća, očito je potrebna jasna vizija hrvatske budućnosti”, komentirao je najnovije podatke Ivica Mudrinić, predsjedni­k Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost.

Šef Hrvatske gospodarsk­e komore Luka Burilović napominje da s unatoč pomaku Hrvatska ostaje daleko iza pozicije koju je nekad imala, primjerice 61. mjesto u 2008. i daleko prosjeka bivših tranzicijs­kih članica EU koji iznosi oko 50. mjesta.

“Na određenim područjima poput zaštite ulagača, proračuna, porasta štednje ili veličine izvoza postignut je značajan napredak, ali se stari problemi i dalje ne rješavaju”, ističe Burilović dodajući da bi rezultate trebalo iskoristit­i kao nit vodilju za konkretne reforme koje su nužne za znatno veće stope rasta.

Glavni ekonomist Addiko banke Hrvoje Stojić smatra da je napredak pokazatelj da smo se ulaskom u Europsku uniju počeli malo ozbiljnije baviti reformama i jačati institucij­e, no pred nama je još puno posla, posebno kad su posrijedi fleksibili­zacija tržišta rada, te proizvoda i usluga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia