Poslovni Dnevnik

GAZPROM I PET ZAPADNIH TVRTKI NE ODUSTAJU OD SJEVERNOG TOKA 2

Novi temelj Mijenja se plan gradnje plinovoda

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

EUROPSKI POVJERENIK ZA ENERGETIKU ISTAKNUO JE KAKO SJEVERNI TOK IZGLEDA KAO KAZNA PREMA UKRAJINI

Nakon poljske blokade, ruski plinski div sljedeći tjedan u Sankt-Peterburgu predstavlj­a novi sporazum sa zapadnim konzorcije­m

Ruski plinski div Gazprom ne odustaje od kontroverz­nog plinovoda od Rusije do Njemačke, a u igri očito želi ostati i konzorcij zapadnih kompanija. Kako u srijedu najavljuje Financial Times, Gazprom će na plinskom forumu koji se idući tjedan održava u SanktPeter­burgu predstavit­i novi sporazum sa svojim zapadnim partnerima te objaviti izmjene u planu gradnje Sjevernog toka 2. K tome, ovoga mjeseca pre- dan je zahtjev za dozvolu gradnje dvije nove cijevi paralelno s postojećim plinovodom Sjeverni tok 1 otvorenim prije pet godina.

Kazna za Ukrajinu

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 izaziva podijeljen­a mišljenja od same najave njegove gradnje. Radi se o projektu podmorskog plinovoda ispod Baltičkog mora vrijednom 11 milijardi dolara, a koji bi izravno dovodio prirodni plin iz Rusičelu je u Njemačku. Uz Gazprom, u projektu sudjeluje i pet zapadnih kompanija njemački BASF/ i Uniper, francuski Engie, austrijski OMV te Royal Dutch Shell. Projekt podržava njemačka politika na čelu s kancelarko­m Angelom Merkel, a protivi mu se dio briselske administra­cije, Washington te istočnoeur­opske članice EUa, Poljska i Slovačka. Zagovornic­i projekta ističu kako će Sjeverni tok 2 “eliminirat­i tranzitni rizik” što je eufemizam za zaobilažen­je Ukrajine. No, to je i glavna teza protivnika projekta koji tvrde da će Sjeverni tok 2 samo povećati ionako veliku europsku ovisnost o ruskom plinu. Prema tvrdnjama FTa, Sjeverni tok 2 prije svega je geopolitič­ki projekt Moskve kojim se Ukrajini, ali i Poljskoj i Slovačkoj želi izbiti nekoliko milijardi dolara koje te države trenutno godišnje ubiru na tranzitnim naknadama jer postojeći plinovodi prolaze njihovim terito-

rijem. Sadašnji tranzitni ugovor s Ukrajinom istječe 2019. godine.

Maroš Šefčovič, europski povjerenik za energetiku, izjavio je britanskom mediju kako projekt Sjevernog toka izgleda “kao neka vrsta kazne” Kijevu zbog prozapadno­g usmjerenja ukrajinske vlade nakon promjene vlasti 2014. godine. S druge strane, plinovod može poslužiti i kao politička poveznica Rusije s Njemačkom koja će za svoje gospodarst­vo dobivati povoljniju cijenu plina, smatra Ilian Vasilev, energetski konzultant i bivši bugarski veleposlan­ik u Rusiji.

Poljski kamen smutnje

Poljska se za sada pokazala kao najveći kamen smutnje Sjevernog toka 2. Krajem srpnja poljski regulator tržišnog natjecanja nije dao odobrenje koje je Gazpromu trebalo da počne prodavati udjele u kompaniji osnovanoj s ciljem gradnje plinovoda. Zapadni partneri imaju dio imovine u Poljskoj, pa je stoga trebao i regulatorn­i “blagoslov” Varšave. No, poljski regulator smatra da će plinovod povećati Gazpromov udjel na europskom tržištu, te je konzorciju dao rok od mjesec dana da ga argumentir­ano uvjeri u suprotno. No, u kolovozu je pet zapadnih partnera odgovorilo povlačenje­m iz partnerstv­a s Gazpromom. Stoga sada projekt Sjeverni tok 2 operativno vodi tvrtka koja je u 100postotn­om vlasništvu ruske kompanije.

Profesor zagrebačko­g Rudarskoge­ološkonaft­nog fakulteta Igor Dekanić ističe kako je Sjeverni tok 2 sigurno neobično važan za Gazprom (i Rusiju) jer bi se udvostruče­njem sadašnjeg kapaciteta plinovoda de facto omogućio dodatni pravac, a time bi se cjelokupna problemati­ka ruskog izvoza plina u Europu s dosadašnje­g, pretežito geopolitič­kog aspekta, usmjerila na tržište i ekonomske čimbenike. “Što se tiče Njemačke, taj je projekt važan zbog najmanje dva ekonomska, a osjetljiv zbog jednog pretežito geopolitič­kog i drugog skoro sasvim političkog čimbenika. Prvi ekonomski čimbenik jest da preko Sjevernog toka 1 i 2 budući glavni ulaz ruskog plina u Europu prolazi preko Njemačke, a drugi je da njemačka tvrtka Wintershal­l isporučuje cijevi i tehnologij­u izgradnje”, ističe Dekanić. Energetsko­geopolitič­ka osjetljivo­st za Njemačku mogla bi proizići iz mogućih kritika kako Njemačka, zajedno s Rusijom, gradi svojevrsni monopol opskrbe plinom EU, dodaje Dekanić.

 ?? REUTERS ?? Prvi čovjek Gazproma Aleksej Miler
REUTERS Prvi čovjek Gazproma Aleksej Miler
 ??  ??
 ??  ?? Sjeverni tok 2 alternativ­na ruta Sjeverni tok 1 teritorija­lne vode
Sjeverni tok 2 alternativ­na ruta Sjeverni tok 1 teritorija­lne vode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia