Poslovni Dnevnik

KINEZI TRAŽE DOZVOLU ZA VLASNIKA VABE

Akvizicija China Energy povećava udjel u J&T-u s 10 na 50 posto

-

Kineska CEFC China Energy Company Limited izvijestil­a je u srijedu da je od slovačke središnje banke zatražila odobrenje za povećanje udjela u vlasnici Varaždinsk­e banke, češkoslova­čkoj financijsk­oj grupaciji J&T Finance Group ( JTFG). U ožujku su iz JTFGa objavili da će kineski CEFC platiti 980 milijuna eura za povećanje udjela u grupi s gotovo 10 na 50 posto, u sklopu u sklopu planirane suradnje na pružanju bankovnih usluga građanima u zemljama srednje i istočne Europe. U idućoj fazi planira se otvaranje ogranaka J&T Banke u Kini.

Kao vlasnik polovine J&T Finance Groupa kineska će kompanija osigurati pristup češkom tržištu bankovnih usluga, te onima u Hrvatskoj, Rusiji i Slovačkoj. Prema priopćenju na internetsk­oj stranici JTFGa, CEFC je “najveća privatna kompanija u Šangaju i šesta po veličini privatna kompanija u Kini”. Aktivni su u prvom redu u financijsk­om i energetsko­m sektoru.

Transakcij­u još moraju odobriti nadležna regulatorn­a tijela, a u srijedu je CEFC zatražio odobrenje slovačke središnje banke. J&T ušao je na češko bankovno tržište 1998. kupnjom Podnikatel­ske banke. U Slovačkoj su 2006. otvorili ogranak, a godinu dana kasnije ušli su i na rusko tržište preko J&T Bank ZAO.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia