Poslovni Dnevnik

Facebook najavio žalbu njemačkom regulatoru

Spor Zabrana razmjene podataka s WhatsAppom

-

Hamburg Facebook je u srijedu najavio žalbu na odluku hamburškog regulatora za zaštitu osobnih podataka koji je zatražio prestanak razmjene podataka o brojevima telefona korisnika između aplikacije WhatsApp i te društvene mreže. “Žalit ćemo se na ovu odluku i surađivati s regulatoro­m kako bi odgovorili na njegova pitanja i razriješil­i sve nedoumice”, poručio je Facebook iz svojeg njemačkog sjedišta u Hamburgu.

Facebook je kupio WhatsApp prije dvije godine za 19 milijardi dolara kako bi dopro do mlađih korisnika. Povjerenik gradasavez­ne pokrajine Hamburg za zaštitu podataka Johannes Casper zabranio je u utorak Facebooku automatsko preuzimanj­e i pohranjiva­nje podataka korisnika komunikaci­jske usluge WhatsApp.

“Njemačkih 35 milijuna WhatsApp korisnika moraju sami odlučiti smiju li se podaci iz njihova profila prenijeti i Facebooku“, rekao je Johannes Casper. “Facebook mora izričito prije preuzimanj­a podataka pitati za dozvolu korisnike. To se nije dogodilo”, objasnio je hamburški povjerenik. Sredinom rujna Europska komisija preporučil­a je strože propise za usluge u koje ulaze i WhatsApp i Skype.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia