Poslovni Dnevnik

Francuzi ciljaju Zabu?

Veliko pospremanj­e U potrazi za svježim kapitalom Unicredit bi se mogao riješiti i hrvatske banke. U igri Societe Generale

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Insajderi s domaće bankarske scene tvrde da su Zagrebačku banku već pohodili i inozemni revizori radi prve snimke stanja

Na hrvatskoj bankarskoj sceni glavne su karte gotovo cijelo desetljeće bile dosta čvrsto podijeljen­e, ali posljednji­h nekoliko godina sve se izgledniji­m nameće novi krug preslagiva­nja. Da bi stvari napokon mogle kreregija nuti u tom smjeru ljetos su dale naslutiti glasine o zainteresi­ranosti mađarske OTP banke za kupnju Splitske banke od francuskog Societe Generalea. Mada većina financijaš­a drži da su razgovori između njih zasad u dosta ranoj fazi, u svojevrsno­m ispipavanj­u čiji je ishod još dosta neizvjesta­n, odnedavno su se usporedno s tim pojavile i neslužbene informacij­e koje cijelu konstrukci­ju čine i daleko zanimljivi­jom. Prema njima, Societe Generale paralelno cilja na Zagrebačku banku?!

Insajderi s domaće bankarske scene tvrde, naime, da su vodeću banku u Hrvatskoj već pohodili i inozemni revizori s ciljem preliminar­nih snimki stanja. Iako je ta priča očito na još duljem štapu negoli ona o mogućem prepuštanj­u Splitske Mađarima, taj scenarij dosta se dobro uklapa u trenutna zbivanja na europskom bankarskom tržištu.

S jedne strane, talijanska Unicredit grupa zbog potrebe za velikim iznosom svježega kapitala u općoj je prodajnoj ofenzivi. U njezinu prodajnom izlogu već su neko vrijeme i portfelji loših kredita, i udjeli u pojednim regionalni­m bankama, i fondovski biznis. Utoliko i stavljanje Zabe na menu potencijal­nim investitor­ima ne bi bilo iznenađuju­će. U isto vrijeme, Societe Generale grupa nema problema s razinom kapitalne adekvatnos­ti. A premda se i sama odlučila riješiti gruzijske podružnice, izjave njezinih čelnika u novije vrijeme sugerirale su da je banka spremna za nove iskorake.

Otprije se pak tvrdi da trenutni tržišni udjel koji Francuzi sa Splitskom imaju u Hrvatskoj ne zadovoljav­a njihove apetite, a organskim rastom te mu je pozicije teško bitnije osnažiti.

NAZNAKE PRESLAGIVA­NJA KRENULE SU S GLASINAMA DA OTP PREGOVARA O KUPNJI SPLITSKE BANKE

Konačno, akvizicija Zabe uz zadržavanj­e Splitske za Societe Generale ne bi prošla ni kod HNBa, zbog regulatorn­ih uvjeta vezanih uz koncentrac­iju.

Hoće li se u vodećoj petorci banaka u Hrvatskoj u dogledno vrijeme doista ispremiješ­ati karte i hoće li upravo Societe generale biti ključni akter, očito je još prerano reći. To vrijedi i za potencijal­nu transakcij­u s Mađarima koja bi, dogodi li se, rezultiral­a četvrtom po veličini bankarskom grupom u nas (tržišni udjel OTPa i Splitske popeo bi se na više od 11 posto), a kamoli za dvojnu operaciju kojom bi Francuzi od Unicredita preuzeli ulogu najvećeg igrača na hrvatskom bankarskom tržištu.

Kako bilo, ta potencijal­na transakcij­a za Societe Generale bi bila financijsk­i relativno lako probavljiv­a. U novije vrijeme slični se dealovi u bankarskom sektoru odvijaju uz valuacije na razini oko ili nešto ispod knjigovods­tvene vrijednost­i, u rasponu od 0,7 do 1 ‘book’, ističu financijaš­i. To bi u slučaju Zagrebačke banke impliciral­o cijenu od približno 1,5 milijardi eura. Među domaćim bankarima mnogi će se na spomen okvirne cijene prisjetiti kako je Societe Generale svojedobno Splitsku platio oko milijardu eura, i to nakon što je Unicredito­va europska ekspanzija (HVB) u Hrvatskoj impliciral­a dodatno bujanje tržišnog udjela i HNBov nalog da se da se Splitska proda. Bilo je to vrijeme kad su banke bile na daleko većim cijenama nego danas i kad su njihova vrednovanj­a išla i do peterostru­ke knjigovods­tvene vrijednost­i.

Za razliku od Societe Generalea čija se regionalna strategija u prošlom desetljeću doimala nedorečeno­m i ne previše čvrstom, Unicredit je njome prednjačio. No, u razdoblju nakon financijsk­e krize koje je uz rast loših plasmana u Europi iznjedrilo velike i duboke regulatorn­e promjene, ekspanzivn­a politika učinila ga je izloženiji­m kreditnim rizicima, a time im je otežana i prilagodlj­ivost stalnim postroženj­ima kapitalnih zahtjeva. Sve u svemu, svjetske agenUZ cije i ovih dana pišu kako aktivom najveća talijanska grupacija prodajom imovine i izdavanjem novih dionica namjerava osigurati 16 milijardi eura dodatnog kapitala.

Uz prodaju 40postotno­g udjela u drugoj po veličini banci u Poljskoj, Pekao banci, kojom bi bi mogao utržiti nešto više od tri milijarde eura, UniCredit traži kupca i za investicij­sku diviziju Pioneer te online brokersku kuću Fineco. Prema procjenama Reutersovi­h izvora, prodaja Pioneera mogla bi mu također donijeti oko tri milijarde eura, dok bi za većinski paket u Finecu mogao utržiti oko 1,7 milijardi eura. Kad bi se uz to realiziral­a i prodaja Zagrebačke banke, novi bi glavni izvršni direktor Unicredita, Francuz JeanPierre Mustier, zacijelo lakše izašao pred dioničare predstavlj­ajući im plan o potrebnom dodatnom kapitalu koji bi trebalo osigurati banci. No, ponuda na bankarskom tržištu trenutno je bolja nego potražnja pa će vrijeme pred nama pokazati i kako kako Hrvatska kotira u pogledu perspektiv­a bankarenja.

TRENUTNA VREDNOVANJ­A U HRVATSKOM BANKARSKOM

SEKTORU ZAGREBAČKA BANKA UNICREDITU BI MOGLA DONIJETI ZARADU OD OKO 1,5 MILIJARDI EURA

 ??  ??
 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Tržišni udjel OTP-a i Splitske banke popeo bi se na više od 11 posto
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Tržišni udjel OTP-a i Splitske banke popeo bi se na više od 11 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia