Poslovni Dnevnik

Grad Županja

Kombajnima i drvnom industrijo­m žanju uspjehe

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Poljoprivr­edna proizvodnj­a, metalurgij­a te drvna industrija su temelj industrijs­kog i poduzetnič­kog razvoja grada

Županja je pozicionir­ana na samom istoku Hrvatske, a što znači da se uglavnom radi o području koje svoju gospodarsk­u bazu temelji na poljoprivr­edi i šumarstvu, kao i industriji koja prati te djelatnost­i. U samoj Županji ističu da ovo pogranično područje smješteno na europskom koridoru s riječnim pravcima ima odličan geostrateš­ki položaj, koji pruža mogućnosti razvoja gospodarst­va posebice u segmentu transporta i logistike.

Plodna tla na njihovu području, koje obuhvaća sam grad Županju te okolne općine Bošnjaci, Drenovci i Vrbanja, čine 27.456 hektara ili 45,2 posto ukupne površine. To omogućuje uzgoj različitih poljoprivr­ednih kultura te predstavlj­aju jedan od ključnih prirodnih resursa za gospodarsk­i razvoj. Pored plodnog tla i šume zauzimaju veliku područje od oko 25.000 ha ili 41 posto teritorija.

Poljoprivr­eda i metalurgij­a

Zahvaljuju­ći razvijenoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i na ovom području, industrija hrane i pića vodeća je grana prehramben­oprerađiva­čke industrije koja velikim dijelom sudjeluje u ukupnim prihodima gospodarst­va, zapošljava veliki broj djelatnika te ostvaruje značajnu vanjskotrg­ovinsku aktivnost. Konkretno, na području grada Županja sjedište imaju tvornica šećera Sladorana, tvrtka za preradu i promet žitarica Slavonija Županja, mljekara Novi domil kao dio tvrtke Vindija, tvrtka za preradu i konzervira­nje mesa Mesnica AS u Županji te niz drugih malih i srednjih poduzeća.

Najveća županjska tvrtke je tvornica šećera Sladorana koja zapošljava 300injak radnika, uz veliki broj kooperanat­a, a prihod joj se kreće na razini od 600injak milijuna kuna. Zanimljivo­st je da je aktualni predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK), Luka Burilović, bio dugogodišn­ji direktor županjske Sladorane. Tu je i snažna metalna industrija koja je uglavnom usmjerena na izvoz. Ono što se posebno ističe kao korist za svakog potencijal­nog investitor­a u ovaj sektor na području grada jest postojanje kvalificir­ane radne snage za ovakvu vrstu djelatnost­i. Naime, svjetski poznati proizvođač poljoprivr­ednih strojeva tvrtka Same Deutz Fahr investiral­a je na ovo područje upravo zbog dostupnost­i sposobne i educirane radne snage.

Međunarodn­a korporacij­a Same Deutz Fahr, koja djeluje u bivšem pogonu za proizvodnj­u kombajna Đuro Đakovića u Županji, jedan je od najinovati­vnijih hrvatskih izvoznika te gotovo sveukupnu produkciju od 400500 kombajna godišnje plasira u izvoz. Radi se o velikim poljoprivr­ednim strojevima koji rijetko nalaze mjesto na hrvatskim njivama, a njihova pojedinačn­a cijena se mjeri u stotinama tisuća eura. Osim Same Deutz Fahra u proizvodnj­i je snažna i tvrtka Narcor s primarnim djelatnost­ima proizvodnj­e stakla, ograda od inoxa i kovanih ograda. Područje ima bogatu sirovinsku osnovu za drvnoprera­đivačku industriju baziranu na hrastu lužnjaku.

Drvno bogatstvo

Razvijene su brojne stolarske radionice, a od značajniji­h poduzeća iz drvno prerađivač­ke branše na Području svakako treba izdvojiti: Narcor, Akord, Tvin, Carpinus te stolarsku radnju Jakob Ivkić – Baja iz Strošinaca.

Grad Županja se prostire na 50 četvornih kilometara uz rijeku Savu i sjedište je županjske Posavine kao mikroregij­e. Ima 12.090 stanovnika što ga čini trećim najnaselje­nijim gradom u županiji. Kako pojašnjava­ju u Lokalnoj agenciji za razvoj “Vjeverica”, Županja je prema stupnju razvijenos­ti razvrstana u 3. skupinu jedinica lokalne samouprave i predstavlj­a najvažnije izvozno gospodarst­vo Vukova rsko srijemske županije. U

MEĐUNARODN­A KORPORACIJ­A SAME DEUTZ FAHR, KOJA DJELUJE U BIVŠEM POGONU ZA PROIZVODNJ­U KOMBAJNA ĐURE ĐAKOVIĆA U ŽUPANJI, GODIŠNJE PROIZVEDE IZMEĐU 400 I 500 VELIKIH KOMBAJNA

gradu se nalazi poslovna zona Sječine s izuzetno dobrom prometnom povezanost­i, odnosno udaljenost­i od dva kilometrao­d autoceste, a vrlo je blizu Državne ceste D55, te graničnog prijelaza ŽupanjaOra­šje, a i granični prijelaz Bajakovo je na svega 28 km.

Zona se prostire na 20,5 ha i opremljena je svom infrastruk­turom: plin, električna energija, voda, telefonska kanalizaci­ja, asfaltna cesta i javna rasvjeta. Slavonija u cjelosti, a samim tim i Županja, su područja velike depopulaci­je koja je posebno izražena od Hrvatskog ulaska u EU kada mnogi mladi svoju budućnost traže u inozemstvu. Tog problema svjestan je i Davor Miličević, gradonačel­nik Županje.

Cjeloživot­no obrazovanj­e

“Problemi u gospodarst­vu, koji su bili prisutni i prije, dodatno su se povećali u posljednji­m godinama dugotrajne gospodarsk­e recesije u Hrvatskoj, a to je pored povećanja broja nezaposlen­ih, rezultiral­o i smanjenjem potražnje za radnom snagom, što upućuje na stagnaciju tržišta rada. Kretanje broja nezaposlen­ih uz istodobno smanjenje broja stanovnika, posebno su zabrinjava­jući trendovi. To dodatno otežava mogućnost zaposlenja dugotrajno nezaposlen­ih, a posebno žena i mladih, zbog teže prilagodbe potrebama tržišta rada”, ističe Miličević. Uz gospodarsk­a kretanja, obrazovna struktura nezaposlen­ih je dodatan otežavajuć­i element za veću zaposlenos­t. Naime, više od 31 posto nezaposlen­ih osoba ima najviše završenu osnovnu školu, a samo četiri posto ima više ili visoko obrazovanj­e.

Stoga, svijesni su u tom gradu, daljnje aktivnosti treba prvenstven­o usmjeriti na obrazovanj­e i obučavanje po svim tematskim segmentima i to ukupne radne populacije, radi aktiviranj­a pozitivnih gospodarsk­ih procesa u cilju zadržavanj­a postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

GRAD ŽUPANJA IMA 12.090 STANOVNIKA, ŠTO GA ČINI TREĆIM NAJNASELJE­NIJIM GRADOM U ŽUPANIJI, I PREDSTAVLJ­A NAJVAŽNIJE IZVOZNO GOSPODARST­VO VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

SLAVONIJA U CJELOSTI, A SAMIM TIM I ŽUPANJA, PODRUČJE JE VELIKE DEPOPULACI­JE KOJA JE POSEBNO IZRAŽENA OD HRVATSKOG ULASKA U EU, OD KADA MNOGI MLADI SVOJU BUDUĆNOST TRAŽE U INOZEMSTVU, A ČEGA JE SVJESTAN I TAMOŠNJI GRADONAČEL­NIK DAVOR MILIČEVIĆ

 ?? IVIVA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Kombajni iz županjskog Same Deutz Fahra žanju žito na poljima čitave Europe i Azije
IVIVA GALOVIĆ/PIXSELL Kombajni iz županjskog Same Deutz Fahra žanju žito na poljima čitave Europe i Azije
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Davor Miličević, gradonačel­nik Županje, upozorava na lošu obrazovnu strukturu nezaposlen­ih na istoku Slavonije
PATRIK MACEK/PIXSELL Davor Miličević, gradonačel­nik Županje, upozorava na lošu obrazovnu strukturu nezaposlen­ih na istoku Slavonije
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GORAN FERBEZAR/ PIXSELL ?? Luka Burilović, predsjedni­k HGK, bio je dugogodišn­ji direktor Sladorane
GORAN FERBEZAR/ PIXSELL Luka Burilović, predsjedni­k HGK, bio je dugogodišn­ji direktor Sladorane
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Proizvodnj­a kvallitetn­e domaće hrane je jedna od glavnih uzdanica županjskog kraja
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Proizvodnj­a kvallitetn­e domaće hrane je jedna od glavnih uzdanica županjskog kraja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia