Poslovni Dnevnik

Srbija i sljedeće godine ostaje bez 175 mil. eura iz IPARD-a

Odgoda EK odbila akreditaci­ju jer još nema učinkovite Uprave za agrarna plaćanja

- pd

Da je Komisija sada dala zeleno svjetlo Srbiji prvi natječaj za korištenje europskog novca mogao je biti raspisan u sljedećih šest mjeseci

Europska komisija privremeno je odbila akreditaci­ju Srbije za korištenje sredstava IPARDa, što znači da će ta zemlja novac iz pretpristu­pnih fondova za poljoprivr­edu teško osigurati i sljedeće godine. Razlog blokade je u tome što Srbija nije osigurala učinkovitu Upravu za agrarna plaćanja koja bi morala imati dovoljan broj zaposlenih. Srbija je nemali europski novac za poljoprivr­edu formalno mogla koristiti još od 2008. ali nije mogla ispuniti uvjete za akreditaci­ju.

EK je Srbiji u sklopu IPARD programa (od 2014. do 2020. godine) odobrila ukupno 175 milijuna eura iz fonda pretpristu­pne pomoći. Da je Komisija sada dala zeleno svjetlo prvi natječaj za korištenje europskog fonda mogao je biti raspisan u sljedećih šest mjeseci, poljoprivr­ednici su u najboljem slučaju prve uplate mogli očekivati od sljedeće godine, piše Politika, a prva tranša vrijedna je 15 milijuna eura.

Međutim, prema posljednji­m informacij­ama, u Upravi za agrarna plaćanja dosad su zaposlene 43 osobe, a tek do kraja godine, na natječaju koji je otvoren, moći će se popuni- ti preostalih 60 radnih mjesta. Loša vijest iz Bruxellesa u Srbiju je stigla još početkom kolovoza, ali je objavljena tek prije nekoliko dana, dok se javnost pita tko je za to odgovoran. Mnogi upiru prstom u bivšu ministricu poljoprivr­ede u Vučićevoj vladi Snežanu Bogosavlje­vićBoškovi­ć koja je već izjavila da ne osjeća krivnju jer je dok je ona bila ministrica sve je “teklo po planu”. Ili su krive sve dosadašnje vladajuće garniture u sektoru poljoprivr­ede koje zbog loše organizaci­je nisu bile sposobne osigurati standarde da bi projekt zaživio i u Srbiji, pita Politika. Srbiji se zamjera i to što još nije izmijenila Zakon o poljoprivr­edi i ruralnom ra-

zvoju u dijelu koji se odnosi na inspekcijs­ki nadzor, pri čemu bi Uprava za agrarna plaćanja dobila veće ovlasti.

Srbija se inače kandidiral­a za dobivanje europske novčane pomoći za proizvodnj­u i preradu voća i povrća, te mlijeka i mesa, kao i unaprjeđen­je ruralne ekonomije i jačanje kapaciteta u administra­ciji, odnosno u Upravi za agrarna plaćanja.

 ?? FOTOLIA ?? U Upravi za agrarna plaćanja nije zaposlen dovoljan broj osoba
FOTOLIA U Upravi za agrarna plaćanja nije zaposlen dovoljan broj osoba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia