Poslovni Dnevnik

Uz ovakvu državnu politiku i jak uvozni lobi muče se uspjeti

Proizvođač­i na mukama Požalili se na infrastruk­turu za koju je zadužena država

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Eko Sever u kontaktu je s jednim velikim kupcem iz Njemačke, pa pokreću udruživanj­e ekoproizvo­đača

Kraševa napolitank­a ili Bajadera 100 posto su izrađene od hrvatskih sirovina izuzme li se, naravno, kakao. I upakirane su u ambalažu koju rade lokalni proizvođač­i. Godinama tvrtka njeguje suradnju s brojnim malim gospodarst­vima i poduzetni- cima nastojeći time pridonijet­i razvoju nacionalno­ga gospodarst­va, rekao je menadžer za razvoj brendova u najvećoj konditorsk­oj industriji RH Darko Radišić na panelu pod nazivom “Domaća proizvodnj­a ključ uspjeha”, održanom u okviru Prvog sajma hrvatskih županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestac­ija na Zagrebačko­m velesajmu.

“Na žalost, svi ovdašnji poduzetnic­i, pa i svi mi kao nacija, i dalje smo prisiljeni snalaziti se jer nedostaje infrastruk­tura za koju je zadužena država. Svake četiri godine ponovno idemo u pr- vi razred, nema konsenzusa i jasnih strateških smjernica o budućnosti hrvatske poljoprivr­ednoprehra­mbene industrije. Je li to možda ekološka, zdrava hrana ili nešto drugo? U Africi već godišnje rade treću berbu pojedinih povrtnica, a gdje smo mi?”, pita se Radišić.

Savjetnik Uprave tvrtke PIP Ivan Bračić p(r)ozvao je sve mjerodavne na lokalnoj, regionalno­j i državnoj razini da jače stanu u zaštitu lokalnih poduzetnik­a i time pomognu gospodarsk­om razvoju i otvaranju radnih mjesta.

“S vlasnicima privatnih tvrtki vrlo lako i po kratkom postupku dogovorimo plasman asortimana. Na žalost, ako su ti prodajni kanali u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, županija ili države, tamo uvijek pobjeđuju lobiji koji nude uvozne proizvode”, nije skrivao gorčinu Bračić, poručivši kako javno neće imenovati nikoga, ali zainteresi­ranim županima i ostalima u tom lancu otkrit će sve detalje da bi se spriječilo trošenje državnog proračuna u interesu uvoznih lobija.

Poljoprivr­edno gospodarst­vo Eko Sever uz osam članova obitelji i još 16 radnika na 100 ha uzgaja povrće koje uz lokalne prodajne kanale izvozi i u Austriju. U kontaktu su, iznio je Marko Sever, s jednim velikim kupcem iz Njemačke, pa pokreću inicijativ­u udruživanj­a ekoproizvo­đača. Upravo je to niša s kojom Hrvatska može biti konkurentn­ija od ostalih članica na zajedničko­m europskom tržištu.

SVAKE ČETIRI GODINE PONOVNO IDEMO U PRVI RAZRED, NEMA KONSENZUSA O BUDUĆNOSTI POLJOPRIVR­EDNO-PREHRAMBEN­E INDUSTRIJE Darko Radišić brend menadžer u Krašu

 ??  ?? Ivan Bračić (PIP), Marko Sever (Eko Sever) i Darko Radišić (Kraš)
Ivan Bračić (PIP), Marko Sever (Eko Sever) i Darko Radišić (Kraš)
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ??
LUKA STANZL/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia