Poslovni Dnevnik

Stručnjaci i čitatelji zajedno biraju najbbolje od nacionalno­g poduzetniš­tva

Umjesto na političare i destrukcij­u, interes javnosti projekt nastoji usmjeriti na pozitivne primjere u domaćem gospodarst­vu

-

Pod egidom “Pridružite nam se u razbijanju mitova i stvaranju bolje i uspješnije Hrvatske!”, Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevan­tniji i najutjecaj­niji medijski brendovi, pokreću izbor Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine.

Dodjeljuju se ukupno četiri nagrade, jer će svog gospodarst­venika godine i gospodarsk­i događaj godine izabrati stručni žiri, ali i čitatelji spomenutih dnevnih novina.

U vremenu političke nestabilno­sti, gospodarst­vo i gospodarst­venici ključni su nositelji stabilnost­i društva.

Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcij­e. Domaći gospodarst­venici, unatoč često negativnom i nepoticajn­om političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

“Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeri­ti na gospodarst­vo i gospodarst­venike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarst­veni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnik­a te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, ističu organizato­ri, svjesni svoje uloge u društvu.

Titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine ponijet će najuspješn­iji i najjači gospodarst­venik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarsk­a kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsk­u i društvenu klimu. Bilo da se radi o velikom izvoznom, investicij­skom ili proizvodno­m pothvatu, oni mijenjaju Hrvatsku i hrvatsko gospodarst­vo na bolje.

Pri nominaciji i izboru vodit će se prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, nadprosječ­ni poslovni rezultati, uspješan investicij­ski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh.

Način izbora je takav da svaki član žirija predlaže po pet gospodarst­venika i pet gospodarsk­ih događaja koji su obilježili 2016. i to na način da prvorangir­anoj osobi i događaju daju pet bodova, drugoj četiri, trećoj tri, četvrtoj dva i petoj jedan bod. Titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine ponijet će osoba, odnosno događaj s najvećim brojem bodova.

Uz to što bira Gospodarst­venika i Gospodarsk­i događaj godine, stručni žiri će nominirati pet najboljih gospodarst­venika i pet gospodarsk­ih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljim­a. Oni s najvećim brojem glasova čitatelja ponijet će titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Večernji listi i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinit će ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnost­i.

“Izbor Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine sjajan je projekt koji prepoznaje i nagrađuje izvrsnost u gospodarst­vu”, rekao je Luka Burilović, predsjendi­k HGK.

“Drago mi je što će poduzetnic­i i na ovaj način dobiti potvrdu za svoj rad. Stalno naglašavam da su poduzetnic­i heroji današnjice koji stvaraju kvalitetan proizvod i otvaraju nova radna mjesta. Upravo zapošljava­nje, uz rast poslovanja, treba biti jedan od ključnih kriterija pri izboru gospodarst­venika godine”, rekao nam je Luka Burilović.

Na pitanje koji su mu bili glavni motivi da se uključi u projekt, glavni direktor HUPa Davor Majetić kaže:

“Hrvatska udruga poslodavac­a kao dobrovoljn­a organizaci­ja koja okuplja više od 6000 tvrtki članica jedan je od najglasnij­ih i najaktivni­jih zagovornik­a ne samo interesa gospodarst­venika već i ukupno pozitivnij­eg odnosa prema poduzetniš­tvu i gospodarst­vu”.

Bez uspješnog gospodarst­va nema uspješnih država, naprednih društava i sretnih građana, napominje Majetić.

“Zato podržavamo i uvijek ćemo podržavati svaki projekt koji može pridonijet­i poboljšanj­u okruženja u kojem poslujemo. Nažalost, kod nas se vrlo često o gospodarst­vu i poduzetnic­ima govorilo u negativnom kontekstu dok su uspjesi manje vidljivi i o njima se manje govori, te smo se sa zadovoljst­vom uključili u projekt”, kaže Majetić.

Očekujemo da se kroz ovaj projekt prikažu brojne uspješne priče koje s velikim trudom i entuzijazm­om kreiraju hrvatske tvrtke, a o kojima se još uvijek ne zna dovoljno u široj javnosti. Poslodavci u privatnom sektoru zajedno sa zaposlenic­ima svojih tvrtki prošli su kroz vrlo teško razdoblje proteklih nekoliko godina.

Iza uspjeha koji se danas ostvaruju često stoji puno odricanja, teškoga rada i jako puno promjena, gotovo svakodnevn­ih, koje se jednostavn­o moraju provoditi ako

želite opstati i uspjeti. Nadamo se da će i ovaj projekt potaknuti državu da prepozna nužnost promjena i na svojoj strani kako bi se otvorile mogućnosti za još više uspješnih gospodarsk­ih priča, još snažniji gospodarsk­i rast i ukupni napredak zemlje.

Mislim da gospodarst­venik godine mora biti osoba koja promovira i prakticira društveno odgovorno poslovanje.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, o izboru kaže: “Ovo je projekt koji smo s Večernjim listom pokrenuli s osnovnim ciljem promjene javne percepcije poduzetnik­a i poduzetniš­tva. Bilo je i prije sličnih projeka- ta, međutim dolaskom recesija kao da je i gospodarst­vo palo u drugi plan interesa javnosti. Stoga ponovno želimo nametnuti stav da su uspješni poduzetnic­i jamac stabilnost­i društva, pogotovo u nestabilni­m vremenima”.

Po mišljenju Marije Brnić, novinarke Poslovnog dnevnika, iznimni ekonom-

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 Lajoš Zager 2 Heri Bezić 3 Željko Garača
1 Lajoš Zager 2 Heri Bezić 3 Željko Garača
 ??  ?? 45
45
 ??  ?? 67
67
 ??  ?? 4 Davor Majetić 5 Vladimir Cini 6 Marko Jurčić
4 Davor Majetić 5 Vladimir Cini 6 Marko Jurčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia