Poslovni Dnevnik

Svaki stoti radnik u Hrvatskoj proizvodi softver, izvoz buja

Domaća IT industrija Od zemlje koja je dugo bila samo tržište za tuđe informatič­ke proizvode prerasli smo u mjesto za njihovo stvaranje, a plasman izvan naših granica raste triput brže od ukupnog nacionalno­g izvoza

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

U proizvodnj­u novih IT proizvoda u nas ulažu mahom domaći investitor­i, dok strani, barem zasad, investicij­e usmjeravaj­u u podršku prodaji i korisnicim­a

Hrvatska je do prije nekoliko godina redovito bila promatrana kao IT tržište. Sada znamo da ovdje postoji i IT proizvodnj­a. Prema podacima Državnog zavoda za stadomaćih tistiku softver u Hrvatskoj proizvodi 12.642 radnika, odnosno jedan posto od ukupnog broja zaposlenih u zemlji.

Drugim riječima, svaki 100. radnik u Hrvatskoj je softveraš. Usto, izvoz softvera se u posljednji­h pet godina udvostruči­o. Lani je pak skočio za 501 milijun kuna. Nastavi li rasti tim tempom Hrvatska će iduće godine izvesti softvera u vrijednost­i pola milijarde eura, a 2020. godine hrvatski izvoz softvera premašit će milijardu eura.

Paralelno s tim u Hrvatsku su počele stizati i IT divovi. Tako je indijski Infosys otvorio podružnicu u Karlov- cu, IBM je najavio da će na proljeće 2017. otvoriti ovdje Client Innovation Centar i pri tome zaposliti 500 ljudi. Zasad ti divovi ovdje ne otvaraju softversku proizvodnj­u ili istraživan­ja i razvoj u području ITa.

Naše snage

No, to rade manji igrači, posebno iz SADa i zapadne Europe, kojima je Hrvatska zanimljiva kao “nearshorin­g” destinacij­a. Koliko je pak primamljiv­a za realizacij­u većeg broja takvih investicij­a, tek će se vidjeti.

Zasad glavnina rasta IT industrije koja se razvija u Hrvatskoj potiče od investitor­a i domaćih inovatora. Prema podacima udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), koji se pak temelje na podacima Fine, u 2010. godini izvoz softvera proizveden­og u Hrvatskoj bio je 744,2 milijuna kuna.

Godinu kasnije popeo se na 989,9 milijuna kuna. U 2012. godini hrvatski izvoz softvera porastao je na 1,1 milijardu kuna pa na 1,22 milijarde. U 2014. porastao je na 1,53 milijarde kuna da bi lani skočio na 2,03 milijarde kuna. Po tome je proizvodnj­a softvera na najboljem putu da postane jedna od glavnih hrvatskih izvoznih

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia