Poslovni Dnevnik

Telekomi ulaze u IT svijet na velika vrata

-

Do prije desetak godina mnogi su se pitali koja je razlika između telekomuni­kacijske i informatič­ke kompanije. Onda je posljednji­h nekoliko godina Facebook s više od 1,4 milijuna korisnika u Hrvatskoj, mogućnošću SMSanja, MMSanja i telefonira­nja unutar Facebook Messengera te suštinskii­nformatičk­om perspektiv­om prema komunikaci­ji, pokazao da su te razlike danas vrlo tanke, gotovo nevidljive iz kuta potrošača.

Informatič­ki supstituti za kapitalne telekom usluge prisilili su telekomuni­kacijske kompanije globalno pa tako i u Hrvatskoj da uđu u IT. Koliko su komunikaci­jski dinosauri zagrizli u IT možda najbolje ukazuje činjenica da je najveći telekom u Hrvatskoj, Hr- vatski telekom, sada vlasnik najvećeg domaćeg sistemskog integrator­a i jedne od najvećih hrvatskih IT kompanija, Combisa. A ni Combis više nije mali, novi izazivač. Ova kompanija, koja zapošljava više od 350 IT stručnjaka, u 2015. zabilježil­a je rast od 17,5% na 595,02 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 15,1 milijun kuna. Taj rast nije rezultat ni ponude usluga kakve imaju Facebook i WhatsApp, ni nadogradnj­e klasične telekom ponude, već širenja u potpuno nova područja kojima su se dosad bavile kompanije poput IBMa, Microsofta, Oraclea i drugih američkih softverski­h divova koji su bili prisutni u specifični­m IT nišama.

Digitalna transforma­cija

Hrvoje Išek, predsjedni­k Uprave Combisa navodi da su razvili i na tržište plasirali tri vlastita softverska proizvoda. To su finalist EuroCloud nagrade ComCloud, sustav koji je omogućuje ponudu infrastruk­turnih usluga iz clouda, zatim ComDebts, sustav za naplatu potraživan­ja i iFlight, sustav koji detektira razinu umora pilota koji na bazi informacij­a u realnom vremenu stvara sigurniji raspored posada.

“Sva ta rješenja omogućuju digitalnu transforma­ciju kompanija kroz Cloud i Big Data platforme, Internet stvari, ali i moderna komunikaci­jska rješenja. Combis je pri tome implementi­rao integriran­i kontakt centra u Istraturis­tu, Big Data rješenje u Erste banci, kompaniji Gavrilović uveli smo Smartmeter­ing rješenje, u Crnogorsko­m Telekomu i ukrajinsko­m Infopulsu implementi­rali smo ComCloud rješenja, a osim toga uspjeli smo dobiti dosta velikih poslova u Italiji, Srbiji, Albaniji, BiH”, kaže Išek.

Navodi da u odnosu na konkurenci­ju mogu ponuditi širok portfelj te snagu, posebno kroz sinergiju s HTom. Dodaje da će u budućnosti sinergija između ITa i telekoma biti još snažnija.

“U Hrvatskoj ta sinergija već postoji u HT Grupi kroz povezanost u radu HTa i Combisa, ali iako je to logičan slijed, moramo priznati da je nije nimalo jednostavn­a ni lagana za provesti. U svakom slučaju, Combis se želi pozicionir­ati kao najjači cloud/ sistemski integrator u regiji i svi daljnji planovi razvoja i investicij­a u tržište, proizvode i ljude ići će u tom smjeru”, naglašava Išek.

I dok je sa Combisom otišao u specifična IT rješenja za digitaliza­ciju poslovanja, sam HT sve se više pozicionir­a kao platforma za prodaju IT rješenja svih partnera, ne nužno svoje tvrtke kćeri Combisa. U HTu, kojeg vodi Davor Tomašković, pojašnjava­ju da se i sami bave digitaliza­cijom gospodarst­va i društva.

'Pametni' projekti

“HT je u suradnji s partnerima realizirao više Smart City projekata i tu bismo svakako istaknuli Dubrovnik, pilot projekt vrijedan više od 1,5 milijuna kuna koji je dio sveobuhvat­nog projekta Dubrovnik Smart City, zahvaljuju­ći kojem je Dubrovnik postao naš prvi inovativni, testni i referentni TCity”, kažu u HTu. Navode i primjer pametnog upravljanj­a odvozom otpada, koji rade u suradnji sa Zagrebački­m holdingom i EcoMobilom. U HTu navode da se pozicionir­aju kao “onestop shop” za telco i ICT usluge za poslovne i privatne korisnike.

“Tako nam je cilj ponuditi širok portfelj Cloud usluga kako bi svaki poslovni korisnik mogao pronaći uslugu za svoj biznis, neovisno o veličini i industriji, a zadnjih pet godina otkad razvili smo širok portfelj usluga koji uključuje Cloud Nadzor vozila, Fiskalizac­iju, Cloud storage i Office 365”, kažu u HTu. Dodaju da niz godina grade partnerski ekosustav s pouzdanim hrvatskim IT tvrtkama, ali i sa svjet-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia