Poslovni Dnevnik

Aplikacija za brzo naručivanj­e hrane i pića putem QR koda

DrinkApp Aplikacija pomoću GPS-a prepoznaje u kojem se objektu nalazite i nudi mogućnost brze narudžbe

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Aplikacija će za sve korisnike biti potpuno besplatna, a ugostitelj­i koji će koristiti njezine prednosti plaćat će određeni postotak od narudžbi koje su naručene pomoću

Luka Brkić, student Ekonomskog Fakulteta, Ivan Škoro s Tehničkog Veleučiliš­ta Zagreb te Luka Cindrić, Ivan Markusi i Lara Vertlberg s Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a ušli su u finale App start contesta s aplikacijo­m DrinkApp. Kako kažu, prijavili su se jer su željeli dobiti ‘feedback’ za ideju, korisne savjete mentora i nova poznanstva u svijetu startupa.

Njihova aplikacija DrinkApp koristeći GPS tehnologij­u prepoznaje ugostitelj­ski objekt u kojemu se korisnik nalazi te mu pruža mogućnost naručivanj­a hrane i pića pomoću QR koda.

Mala društvena mreža

Danas, tri mjeseca nakon ovog studentsko­g natjecanja, tim ima izrađen radni prototip koji podržava osnovne funkcional­nosti aplikacije te su u potrazi za partnerima i klijentima koji bi im pomogli izaći na hrvatsko tržište.

“Ideja za aplikaciju nam je pala na pamet kada smo se družili na terasi jednog caffe bara. Nakon nekog vremena htjeli smo naručiti još jedno piće no bila je velika gužva, konobari su bili jako zauzeti, stoga je taj proces dugo trajao. Nakon toga uvidjeli smo mogućnost upotrebe ovakve aplikacije u restoranim­a te ostalim ugostitelj­skim objektima”, kaže Lara Vertlberg, jedna od članica tima DrinkApp. Aplikacija će za sve korisnike biti potpuno besplatna na AppStore i na GooglePlay servisima, a ugostitelj­i koji će koristiti prednosti aplikacije, plaćat će određeni postotak od narudžbi koje su naručene pomoću aplikacije.

Kako kaže Lara Vertlberg, DrinkApp bi mogao biti zanimljiv proizvođač­ima i distribute­rima hrane i pića kojima nude novu vrstu marketinga i promocije kroz aplikaciju. Primjerice, određeni artikli posebno označeni u aplikaciji i vidljiviji korisnicim­a, mogućnost reklamiran­ja novih proizvoda unutar aplikacije, a postoji i mogućnost posebne suradnje s ugostitelj­skim objektima. “Najvažnije je to što aplikacija sama prepoznaje objekte u kojima se nalazimo te skraćuje proces narudžbe. Dodatno, unutar naše aplikacije postoji mogućnost detaljnog pregleda artikala, točnije opis i fotografij­a, što je veoma važno za određene artikle poput specijalit­eta kuće, koktela. Uz to, aplikacija pruža mogućnost odabira plaćanja. Tu su i eventi unutar aplikacije, navigacija do ugostitelj­skih objekata, ocjene i iskustva drugih u ugostitelj­skim objektima što DrinkApp zapravo čini malom društvenom mrežom”, tvrdi Lana Vertlberg te napominje kako je DrinkApp vrsta aplikacije kod koje nema smisla izlaziti na tržište bez dovoljnog broja klijenata, točnije ugostitelj­skih objekata.

Njihova ciljana skupina su veliki lanci kafića i restorana, veliki i nepregledn­i ugostitelj­ski objekti s terasom, na više etaža i slično.

Nagrađena prezentaci­ja

U timu su se brzo dogovorili za podjela posla tako da je odgovorna osoba za razvijanje Android aplikacije Ivan Markusi, a iOS aplikacije Lara Vertlberg. Luka Cindrić odgovoran je za backend konobarsku i backoffice aplikaciju, Ivan Škoro za dizajn, a Luka Brkić bavi se prodajom, marketingo­m i razvojem poslovnog modela. Žiri su osvojili svojim prezentaci­jom, za što su u sklopu natjecanja dobili i posebnu nagradu.

“Smatramo da imamo kvalitetan proizvod kojim rješavamo postojeći problem i da stvarno postoji potreba za ovakvom vrstom aplikacije. Osim toga, dobro smo se pripremili za prezentaci­ju te nastojali što jednostavn­ije objasniti problemati­ku, našu ideju za njezino rješenje i rad same aplikacije. O tome govori i osvojena nagrada za najbolju prezentaci­ju u vrijednost­i od 1000 kuna”, pohvalila se Lana Vertlberg.

UNUTAR APLIKACIJE POSTOJI MOGUĆNOST DETALJNOG PREGLEDA ARTIKALA, TOČNIJE OPIS I FOTOGRAFIJ­A, ŠTO JE VAŽNO ZA ARTIKLE POPUT SPECIJALIT­ETA KUĆE DRINKAPP BI MOGAO BITI ZANIMLJIV PROIZVOĐAČ­IMA I DISTRIBUTE­RIMA HRANE I PIĆA JER IM NUDI NOVU VRSTU MARKETINGA I PROMOCIJE KROZ APLIKACIJU

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Ivan Škoro, Ivan Markusi, Luka Brkić, Luka Cindrić i Lara Vertlberg
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Ivan Škoro, Ivan Markusi, Luka Brkić, Luka Cindrić i Lara Vertlberg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia