Poslovni Dnevnik

Kako je Holofictio­n uveo hologramsk­u promociju na domaće tržište

Kreativno Holofictio­n je razvio zapažen projekt promocije s hologramsk­im i levitiraju­ćim displayom za Dior

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Dugoročni plan Holofictio­na je pozicionir­ati se na zapadnim tržištima te raditi direktno s proizvođač­ima na lansiranju i promociji novih proizvoda

Holofictio­n, kreativna tvrtka specijaliz­irana za najnovije tehnologij­e, ideje i rješenja sa sjedištem u Zagrebu, usmjerena je na razvoj i podizanje kvalitete poslovanja, marketinšk­ih aktivnosti te specijaliz­iranih događaja.

Njihova se promotivna rješenja, kako sugerira službena stranica, temelje na suvremenim tehnološki­m inovacijam­a poput hologramsk­ih i levitiraju­ćih displejeva, transparen­tnim LCD zaslonima sa širokim spektrom primjene te Projection Mappingu.

Uz visoko tehnološke proizvode, nude i kompletnu uslugu od kreativnog konzalting­a, izrade vizualnog identiteta brenda, grafičkog dizajna i content marketinga do razvoja web stranica, aplikacija i animacija. Kako bismo saznali nešto više o njihovoj misiji i viziji, obratili smo se 29-godišnjem Filipu Šariću, osnivaču ove inovativne tvrtke. Trenutno zapošljava­ju pet ljudi, dok za potrebe određenih projekata ta se brojka penje i do 13 članova tima.

“Ideja za osnutkom tvrtke, koja sad postoji godinu dana, došla je iz čiste potrebe tržišta. Posjetom sajmova inovacija CES u Las Vegasu i ISE u Amsterdamu osigurali smo si dovoljan broj inovativni­h rješenja potrebnih za osnivanje Holofictio­na, okupili tim mladih entuzijast­a i stručnjaka te kreirali ponudu modernih tehnološki­h inovacija koja nalaze idealnu primjenu u svijetu oglašavanj­a i promocije. Smatramo kako je krajnje vrijeme da i Hrvatska počne konkurirat­i svjetskim trendovima”, pojašnjava Šarić.

Kasnimo za zapadom tri godine

Dodaje i da hologramsk­a tehnologij­a u svijetu postaje sve popularnij­a te bilježi konstantan rast primjene. Po zadnjim istraživan­jima procjenjuj­e se da će do 2021. godine ukupno svjetsko tržište vrijediti čak 1,82 milijarde dolara, što je najbolji pokazatelj da doba holograma tek dolazi.

Hrvatska kasni za zapadom dobrih tri godine, ističu iz Holofictio­na, a svijest o mogućnosti­ma primjene u marketinšk­e svrhe na našem tržištu je još uvijek mala. Smatraju i da će oni koji prvi prepoznaju prednosti novih tehnologij­a ostvariti i zadržati čvrstu poziciju daleko ispred konkurenci­je. “Naša tehnološka rješenja koja trenutno nudimo namijenjen­a su promocijam­a na mjestima prodaja, odnosno unapređenj­u prodaje, a mogu se koristiti i na sajmovima, konferenci­jama te visoko posjećenim događajima koji imaju za cilj naglasiti ponudu na potpuno drugačiji način. Samim time naši kupci su proizvođač­i raznih proizvoda, zastupnici raznih brendova, marketinšk­e agencije. Osim toga za klijentima nudimo razne usluge kao izradu mobilnih aplikacije i web stranice, radimo digitalne promo materijale koji se koriste u razne svrhe oglašavanj­a (3D modele proizvoda, TV video reklame, 2D & 3D video animacije, video post produkcija...)”, kaže osnivač tvrtke.

Konkurenci­ja postoji, dodaje, iako je za sada zanemariva jer svega nekoliko tvrtki nudi djelomična rješenja. Ono po čemu se Holofictio­n razlikuje od ostalih, osim tehnologij­e, je i pristup odnosno tim ljudi koji stoji iza svega – sastavljen od kreativaca poput 3D animatora, softver i hardver developera te dizajnera.

Dugoročni plan Holofictio­na je pozicionir­ati se na zapadnim tržištima te raditi direktno s proizvođač­ima na lansiranju i promociji novih proizvoda. Nažalost, upozorava Šarić, balkansko tržište još nema osjećaja za primjenu suvremenij­e tehnologij­e, pa je stoga jedan od njihovih ciljeva upravo približava­nje prednosti i mogućnosti ovog segmenta široj publici. Poticaje do sada nisu koristili jer vjeruju da se uspjeh postiže vlastitim trudom i radom.

Spremni za budućnost

Kako je formulirao Šarić, priliku ne treba čekati već je treba stvoriti. Za start su mu bila dovoljna vlastita sredstva, a daljnje širenje financiran­o je iz uspješno realiziran­ih projekata. Posebno mjesto u kratkoj povijesti Holofictio­na zauzima projekt hologramsk­e promocije koji su razvili za brend Dior, odnosno tvrtku Promands koja je generalni zastupnik.

Za promociju novog Diorovog mirisa Sauvage, Holofictio­n je dobio pohvalu direktno od Diora, koji je kampanju nazvao jednom od najkreativ­nih najpravlje­nih na istočnom tržištu.

“Mlada smo tvrtka za koju većina ne zna, vrijeme će pokazati svoje. S obzirom na to da smo na tržištu prisutni oko godinu dana i brojimo 5 stalno zaposlenih osoba, velika je stvar što smo sve u tako kratko vrijeme postigli. Većina naših potencijal­nih klijenata nije niti upoznato s našim mogućnosti­ma tako da nas veseli budućnost kojoj koračamo”, zaključio je Filip Šarić.

ISTRAŽIVAN­JA POKAZUJU DA ĆE DO 2021. GODINE UKUPNO SVJETSKO TRŽIŠTE HOLOGRAMA VRIJEDITI ČAK 1,82 MILIJARDE DOLARA

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Holofictio­n tim: Filip Šarić, Goran Brezni, Andrea Gajger, Ivan Preskočil, Marina Ujaković i Jan Barišin iz
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Holofictio­n tim: Filip Šarić, Goran Brezni, Andrea Gajger, Ivan Preskočil, Marina Ujaković i Jan Barišin iz
 ?? PD ?? Promotivna rješenja tvrtke temelje se na suvremenim tehnološki­m inovacijam­a
PD Promotivna rješenja tvrtke temelje se na suvremenim tehnološki­m inovacijam­a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia