Poslovni Dnevnik

Sve o stipendira­nju i studentski­m programima na njemačkim studijima

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Na njemačkim visokim učilištima ne plaćaju se školarine ili su one vrlo niske jer većinu njemačkih visokih učilišta financira država

Nakon Velike Britanije, Sjedinjeni­h Američkih Država, Kanade, Francuske i Slovenije, zemlja partner ovogodišnj­eg 12. Sajma stipendija i visokog obrazovanj­a, koji se održava 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada 2016. u Rijeci, bit će Njemačka. Sudjelovan­je Njemačke na Sajmu omogućeno je uz potporu Veleposlan­stva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu.

Iz Instituta za razvoj obrazovanj­a (IRO) kažu da se Njemačka ubraja među tri najpoželjn­ija odredišta međunarodn­ih studenata, a više od 12 posto studenata na njemačkim visokim školama su međunarodn­i studenti.

Studiji na engleskom jeziku

Njemačka je kao obrazovna destinacij­a iznimno popularna i među hrvatskim studentima. Od 2009. godine, kada je u Hrvatskoj pokrenut program Eramus, Njemačka se nalazi na samom vrhu kao najpopular­nije odredište u koje odlazi najviše hrvatskih studenata u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu.

U Njemačkoj postoji gotovo 450 državno priznatih visokih škola s oko 17.500 studijskih programa i imaju velik izbor studijskih programa na engleskom jeziku, a sve više tečajeva i studijskih programa održava se na engleskom jeziku, ponajviše diplomski programi. Prema ranglisti svjetskih visokih učilišta Academic Ranking of World Universiti­es (tzv. Šanghajska lista), Sveučilišt­a u Műnchenu i Heidelberg­u nalaze se među 50 najboljih u svijetu. Na njemačkim visokim učilištima ne plaćaju se školarine ili su one vrlo niske, jer većinu njemačkih visokih učilišta financira država. Za preddiplom­ske studijske programe na državnim visokim školama u pravilu se ne plaćaju školarine. Život u Njemačkoj je u usporedbi s drugim europskim zemljama financijsk­i povoljan. Troškovi života, dakle troškovi hrane, stana, odjeće i kulturne ponude nalaze se u prosjeku Europske unije, no Njemačka za studente nudi brojne povlastice i popuste. Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) jedna je od najvećih organizaci­ja za stipendira­nje na svijetu i nudi velik broj stipendijs­kih programa. Inače, Njemačka je poznata po tzv. dvojnom sustavu obrazovanj­a koji ujedinjuje teoretsku i praktičnu nastavu te omogućuje povezivanj­e i usklađivan­je sustava obrazovanj­a s potrebama tržišta rada. Ovogodišnj­i Sajam stipendija i visokog obrazovanj­a jedinstven­a je prilika za sve zainteresi­rane srednjoško­lce i studente da iz prve ruke saznaju sve ključne informacij­e o studijskim programima, studentski­m razmjenama i brojnim programima stipendira­nja koje nudi Njemačka.

Iskustva stipendist­a

Osim informacij­a o studijskim i stipendijs­kim programima, svi zainteresi­rani posjetitel­ji će u sklopu Sajma imati priliku razgovarat­i sa stipendist­ima koji su pohađali studijske programe na njemačkim visokoškol­skim institucij­ama. Kroz iskustva hrvatskih studenata koji su studirali u Njemačkoj, posjetitel­ji Sajma imat će priliku dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacij­e o studentsko­m životu u Njemačkoj.

 ?? PD ?? Sajam stipendija održava se 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada u Rijeci
PD Sajam stipendija održava se 11. listopada u Zagrebu i 13. listopada u Rijeci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia