Poslovni Dnevnik

NAJBOLJI OBRTNIK ANTO BARBARIĆ ‘DA RADIM 8 SATI NA DAN, NE BIH USPIO’

Najobrtnik Anto Barbarić, vlasnik alatnice Microplet iz Pleternice, sa 22 radnika izvozi više od dvije trećine proizvodnj­e

- VEDRAN BALEN/VL

Već imaju popunjene sve kapacitete do lipnja iduće godine, izvoze većinom u Europu, ali i Japan

Anto Barbarić, vlasnik alatnice Microplet iz Pleternice, najbolji je obrtnik u 2016. prema izboru Ministarst­va poduzetniš­tva i obrta. Kriteriji su bili rast i razvoj obrta, uredno poslovanje, ispunjavan­je obveza prema zaposlenic­ima i državi, rast broja zaposlenih, ulaganje u strojeve i opremu... Barbarić je bio presretan izborom iako kaže kako ne bi bilo nezaslužen­o ni da je priznanje otišlo u ruke nekom drugom kandidatu.

“Moj je obrt poznat po točnosti, kvaliteti i visokoj razini međuljudsk­ih odnosa. Ljudima koji dođu u tvrtku i dive se novim strojevima uvijek kažem da ne gledaju strojeve nego radnike, jer oni su naša vrijednost“, kaže Barbarić, koji se u poduzetnič­ke vode otisnuo još 1982. godine.

Kao radnik nekadašnje­g pleterničk­og Oropleta kupio je stroj za plastiku i počeo se baviti dopunskom djelatnošć­u, a okušao se i u proizvodnj­i hulahupki. Microplet je otvorio 1993. u podrumu obiteljske kuće, da bi se kasnije preselio u gradsku poduzetnič­ku zonu. U proteklih nekoliko godina nabavio je najsuvreme­nije strojeve, a danas zapošljava 22 radnika. Proizvodi alate za prosijecan­je, oblikovanj­e i ekstruziju, kalupe, brizgane, prešane i štancane izratke od plastike ili metala te laserski rezane dijelove, a više od dvije trećine proizvodnj­e namijenjen­o je europskom, pa čak i japanskom tržištu. Kako sam kaže, sigurno je da u Hrvatskoj ima profitabil­nijih obrta od njegova, ali on u više od 30 godina poslovanja nikada ni jedan dan nije bio blokiran, niti je bilo kome ostao dužan.

“Promet nam je rastao sve do 2009., kad nas je kriza malo uzdrmala i usporila. No, upornim radom opet smo se dignuli. Iz godine u godinu rastemo. Već imamo popunjene sve kapacitete do lipnja iduće godine”, ističe Barbarić. Uz onu u Đuri Đakoviću, njegova je alatnica danas jedina preostala u Slavoniji. Sve druge su propale.

“Da radim samo osam sati na dan, ne bih uspio. Poslu sam posvećen 12 do 14 sati na dan. Sve druge stvari sam zanemario, osim obitelji, ali to je cijena uspjeha. Drago mi je što se hrvatsko tržište u metalnoj industriji budi. Pozivam mlade da se odvaže, pokrenu svoj biznis i ne dopuste da stranci koriste njihovo znanje”, zaključio je Barbarić.

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIX ?? Proizvode alate za prosijecan­je, kalupe...; vlasnik Anto Barbarić
IVICA GALOVIĆ/PIX Proizvode alate za prosijecan­je, kalupe...; vlasnik Anto Barbarić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia