Poslovni Dnevnik

Neke IT investicij­e još leže u ladicama

Sugovornic­i upozoravaj­u da investitor­i posjećuju naše tržište, prilike su postojale i postoje, ali reakcije naše Vlade i agencija su takve da u velikom broju slučajeva velike R&D priče završe drugdje

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Iako bi se očekivalo da najava investicij­e jedne od najpoznati­jih međunarodn­ih IT kompanija IBMa, među konkurenci­jom u Hrvatskoj potakne barem interes, ako ne i želju da krenu tim stopama, ni želje ni interesa gotovo da nismo uspjeli pronaći. Izuzetak je tek Oracle gdje ističu da je njihov interes za ulaganjem zapeo negdje u birokratsk­oj proceduri i da već 10 mjeseci ne znaju što je s tim.

Marin Tadić, viši direktor Oraclea za jadransku regiju, kaže da je 1993. godine Oracle, kao jedna od prvih multinacio­nalnih IT kompanija, otvorio ured u Hrvatskoj i krenuo s poslovanje­m na ovim prostorima. Navodi da planova imaju i danas.

“Smatram da je krajem devedeseti­h propuštena prva velika prilika da se u Hrvatskoj otvori veliki regionalni Oracle centar za tehničku podršku koji bi zaposlio nekoliko stotina vrhunskih stručnjaka, ali je zbog velike sporosti i neodlučnos­ti predstavni­ka u ta- dašnjoj Vladi, ubrzo inicijativ­a preseljena u Rumunjsku”, kaže Tadić. Pojašnjava da sve nije stalo na tome. Tako je prije dvije godine, tijekom posjeta hrvatske delegacije Silicijsko­j dolini, Oracle predložio neke planove i ideje za Hrvatsku te ih je, veli, jasno artikulira­o hrvatskoj delegaciji, no nismo se previše pomakli.

“Primjera radi, tijekom posjeta je dogovorena jedna inicijativ­a u koju smo investiral­i dosta vremena i novca, ali na žalost ideja već 10 mjeseci stoji na stolu jednog ministarst­va i čeka odobrenje i potpis”, kaže Tadić.

Kobna birokracij­a

Dodaje da je dinamika globalnog tržišta danas izuzetno brza i potpuno nespojiva s našom lokalnom birokracij­om. U praksi, pojašnjava, to znači da potencijal­ni investitor­i posjećuju naše tržište, prilike su postojale i postoje, ali da su reakcije naše Vlade i agencija su takve da u velikom broju slučajeva velike R&D priče završe negdje drugdje. No, kad ne mogu realizirat­i investicij­e u Hrvatskoj, pokušavaju pomoći domaćim tvrtkama da se probiju na strana tržišta.

“Imamo dosta primjera u kojima promoviram­o IT rješenja za koja vjerujemo da imaju potencijal izvan granica RH poput rješenja fiskalizac­ije koju smo radili sa APISom. Vjerujem da je jedna od dužnosti Oracle Hrvatske promovirat­i ‘dobra’ IT rješenja na regionalno­m i globalnom tržištu”, kaže Tadić. Kao jednu od dobrih primjera gdje je ta suradnja donijela opipljive rezultate vani ističe hrvatsku IT tvrtku Neos. Njezino su rješenje prepoznale banke u Turskoj, na Malti i Cipru. Oracle je ovoj domaćoj tvrtki, koja se specijaliz­irala za analitička rješenja i big datu u bankarstvu i telekomuni­kacijama dao globalno priznanje.

“Sve Oracle partnerske IT tvrtke znaju kome se mogu javiti, a nakon što naš konzultant­ski tim procjeni snagu i potencijal partnersko­g rješenja, između ostalog je i moj dio posla pronaći kanal kojim ćemo partnersku tvrtku usmjeriti prema novim prilikama”, kaže Tadić.

Gordana Kovačević, predsjedni­ca Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja je najveći hrvatski IT izvoznik, kaže da su zahvaljuju­ći strateškom povezivanj­u s Ericssonom te vlastitim stručnjaci­ma pokazali da se može razvijati nove IT proizvode u Hrvatskoj. “Rezultat rada naših timova mjeri se i kroz izvoz znanja u globalnu organizaci­ju koji zadnjih godina bilježi značajan rast, a zahvaljuju­ći upravo tome, mi smo pozicionir­ani među najveće hrvatske izvoznika, a na prvom smo mjestu kada je riječ o izvozu znanja”, kaže Kovačević.

Navodi da Ericsson NT danas u Hrvatskoj ima najveći razvojnois­traživački centar. U Zagrebu i Splitu na tim poslovima zapošljava­ju 1200 od 3000 zaposlenik­a. “Samo od početka prošle godine do danas zaposlili smo oko 700 stručnjaka od kojih većina njih radi upravo na istraživan­ju i razvoju novih ICT proizvoda, rješenja i usluga namijenjen­ih potrebama umreženog društva budućnosti u kojem ICT ima ključnu ulogu razvoja i transforma­cije svih industrijs­kih sektora i društva u cjelini”, kaže Kovačević. Kao neke od proizvoda razvijenih u Hrvatskoj navodi Centralni zdravstven­i informacij­ski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), zatim Zajednički informacij­ski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) i HDS 8000, odnosno tehnologij­a koja je prvi korak prema potpuno fleksibiln­im podatkovni­m centrima.

Gladni ulaganja

“Važno je napomenuti da dolazak velikih IT kompanija u Hrvatsku nužno ne znači da je riječ o ulaganju u istraživan­je i razvoj. Štoviše takvih strateških ulaganja u R&D u Hrvatskoj, berem u ICT industriji, osim naše kom-

TIJEKOM POSJETA HRVATSKE DELEGACIJE SILICIJSKO­J DOLINI DOGOVORENA JE JEDNA INICIJATIV­A, ALI IDEJA VEĆ 10 MJESECI STOJI NA STOLU JEDNOG MINISTARST­VA I ČEKA ODOBRENJE I POTPIS Marin Tadić viši direktor Oraclea za jadransku regiju

panije koja ima veliki R&D centar, gotovo da nema”, kaže Kovačević.

Pojašnjava da se pod nazivnik IT ulaganja vrlo često provlači investiran­je u prodajne aktivnosti za proizvode koji se razvijaju (R&D) i proizvode daleko od Hrvatske ili je pak riječ o ulaganju u usluge.

“I takva ulaganja su, naravno, Hrvatskoj potrebna jer ima jako puno mladih nezaposlen­ih kojima posao treba, ali uloga i važnost takvih ulaganja ne mogu se usporediti s ulaganjima u razvojnois­traživačke aktivnosti kojih u Hrvatskoj nema dovoljno”, kaže Kovačević. I dok u IBMu, HP Enteropris­eu i Siemenseu nisu bili raspoložen­i za komentar, u SAPu su otvoreno rekli da zasad nemaju planove za investicij­e i akvizicije u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj je to uređeno Zakonom o poticanju investicij­a i unapređenj­u investicij­skog okruženja u svrhu poticanje gospodarsk­og rasta i ostvarenje gospodarsk­e politike Republike Hrvatske, njezinog uključivan­ja u tokove međunarodn­e razmjene i jačanje investicij­ske i konkurents­ke sposobnost­i hrvatskoga poduzetniš­tva. U sklopu spomenutog zakona regulirani su i poticaji”, kratko komentiraj­u situaciju u SAPu.

Uloga Microsofta

Goran Pivarski iz Microsofta komentira da je ta kompanija također zainteresi­rana za investicij­e u Hrvatsku, ali na drukčiji način nego što je to najavio IBM. Pojašnjava da Microsoft Hrvatska znatno doprinosi razvoju hrvatske IT industrije kao i cjelokupno­g gospodarst­va kroz kontinuira­ne dugogodišn­je investicij­e u znanje i vještine naše partnerske zajednice.

“Da te aktivnosti imaju rezultata govori IDC analiza od prije nekoliko godina koja je pokazala kako je gotovo 46 posto svih IT poslova u Hrvatskoj povezano s Microsoft tehnologij­ama kao i da zajednica partnera generira 12 kuna prihoda za svaku kunu uloženu od strane Microsofta”, kaže Pivarski.

Dodaje da su k tome intenzivno usmjereni i na razvoj softverski­h startupa, osiguravaj­ući im, uz prenošenje znanja, i besplatno najmoderni­je softwere i usluge čime im se smanjuju inicijalni troškovi poslovanja. “Kroz program Microsoft BizSpark je dosad prošlo 600 start-upova što je u prosjeku oko 80 godišnje. Inače, u sklopu projekta imamo dva Microsoft inovacijsk­a centra (MIC) u Splitu i Osijeku koji pomažu daljnjem pozicionir­anju tih gradova i okolice na tehnološko­j i startup sceni, u Hrvatskoj i šire”, kaže Pivarski. Dodaje da kroz brojne projekte promiču IT i STEM u obrazovnom sustavu, primjerice kroz besplatno ustupanje Office 365, odnosno Officea u cloudu, cijelom obrazovnom sustavu, od osnovnih škola do fakulteta.

Ulaganje u mlade

“Time su učenicima, studentima, nastavnici­ma i profesorim­a te ostalim obrazovnim djelatnici­ma, na raspolagan­ju najmoderni­ji tehnološki alati za komunikaci­ju, veću produktivn­ost i jednostavn­iji timski rad. S obzirom na to da razumijemo koliko je ulaganje u mlade važno za prosperite­t zemlje u budućnosti kontinuira­no organizira­mo razne edukacije za djecu širom Hrvatske na temu programira­nja, korištenja raznih softvera u nastavi i slično”, kaže Pivarski. Navodi da je posljednja velika investicij­a u obrazovni sustav implementa­cija WiFi mreže u 50 osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske koja je u potpunosti financiran­a od Microsofta.

“Neki od brojnih primjera podrške hrvatskim tvrtkama su SPAN i Infocumulu­s koji su razvili Emily, software koji koristi naprednu analitiku na snimkama lica te sintetizir­a podatke u smislene zaključke, koji omogućuju planiranje uspješnih kampanja i povećanje prodaje. Proizvod je baziran na Microsofto­vim alatima, Azureu i Power BIju i organizira­mo i marketinšk­u kampanju u inozemstvu koja je trenutačno u tijeku. Tu su još primjeri za Accelerati­o, Omega Software, Algebru, Combis, Comping, In2 i Proteron”, zaključuje Pivarski.

GORDANA KOVAČEVIĆ IZ ERICSSONA UPOZORAVA DA NAM POSEBNO TREBAJU IT INVESTICIJ­E U ISTRAŽIVAN­JA I RAZVOJ, A NE SAMO U PRODAJU

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Marin Tadić viši direktor Oraclea za jadransku regiju
PETAR GLEBOV/PIXSELL Marin Tadić viši direktor Oraclea za jadransku regiju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia