Poslovni Dnevnik

Dobri ekonomski pokazatelj­i jačaju tečaj kune >>

Nakon četiri godine HNB opet otkupljuje eure

-

Analitičar­i RBA ističu kako je kuna u razdobljim­a rasta gospodarst­va izloženija aprecijaci­jskim pritiscima

Niži prosječni tečaj eura prema kuni u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljim­a rasta gospodarst­va više izložena aprecijaci­jskim pritiscima, stoga ne iznenađuje da su prvi put nakon 2012. intervenci­je središnje banke na deviznom tržištu usmjerene na stranu otkupa eura, navodi se u novoj analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA).

Otkupljeno 716,3 mil. eura

Na domaćem deviznom tržištu lanjski prosinac obilježile su dvije devizne intervenci­je Hrvatske narodne banke (HNB) na kojima je od banaka otkupila ukupno 716,3 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,5586 kuna za euro, navodi se u analizi objavljeno­j u ponedjelja­k. “Međutim, kuna nije zabilježil­a značajnije slabljenje u odnosu na euro. Povoljna gospodarsk­a kretanja podržala su snažniju kunu i na samom kraju godine”, ističe se. Solidan višak na tekućem računu bilance plaćanja, bitno smanjeni fiskalni rizici, snažniji priljev deviza zbog dulje sezone, jačanje investicij­ske aktivnosti, pozitivna neto ino- zemna pozicija banaka te rastuća potražnja za kunskim kreditima zadržali su tečaj eura prema kuni ispod prvotnih procjena očekivane razine tečaja od 7,60 kuna za euro na kraju godine, navode analitičar­i RBA. “Niži prosječni tečaj eura prema kuni u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljim­a rasta gospodarst­va više izložena aprecijaci­jskim pritiscima. Stoga i ne iznenađuje da su prvi put nakon 2012. intervenci­je središnje banke na deviznom tržištu usmjerene na stranu otkupa eura”, ističu analitičar­i RBA.

Zaduženje neće utjecati

Smatraju da bi se tijekom prvog tromjesečj­a 2017. tečaj kune u odnosu na euro trebao zadržavati na razinama iz posljednje­g tromjesečj­a prošle godine, dok je prema kraju tromjesečj­a moguće očekivati pad tečaja eura prema kuni, s obzirom na očekivani priljev deviza uslijed početka turističke predsezone. “Mogući izlazak države na inozemna financijsk­a tržišta kroz izdanje euroobvezn­ice ne bi trebao utjecati na tržišna kretanja jer bi konverzija u kune bila izvršena kod HNBa, kao i kod prethodnih izdanja”, ističe se u analizi. Iz RBA objašnjava-

MOGUĆI IZLAZAK DRŽAVE NA INOZEMNA TRŽIŠTA KROZ IZDANJE EUROOBVEZN­ICE NE BI TREBAO PREVIŠE UTJECATI NA TRŽIŠNA

KRETANJA JER BI SE KONVERZIJA U KUNE IZVRŠILA KOD HNB-A, KAO I KOD PRETHODNIH IZDANJA

ju kako bi se izdanjem povećale devizne pričuve središnje banke, a postupnim pritjecanj­em sredstava od izdanja na tržište ne bi bila narušena stabilnost tečaja. Izdanje na domaćem tržištu, vrlo vjerojatno denominira­no u domaćoj valuti, pružilo bi podršku kuni, unatoč izdašnoj likvidnost­i, koju i dalje nastavlja osiguravat­i ekspanzivn­a monetarna politika središnje banke. “Trenutna razina likvidnost­i u sustavu premašuje 11 milijardi kuna, što je, uz slabljenje potražnje za kunama od strane inozemnih banaka, rezultiral­o smanjenjem izvedenih kamatnih stopa na domaćem novčanom tržištu. Tržišne kamatne stope zabilježil­e su također blagi pad, a pretpostav­ka je da će se on nastaviti i u idućim danima”, zaključuje se u analizi RBA.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Na kraju prošle godine tečaj je zadržan ispod prvotnih procjena od 7,60 kuna za euro
FOTOLIA Na kraju prošle godine tečaj je zadržan ispod prvotnih procjena od 7,60 kuna za euro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia