Poslovni Dnevnik

Što je poljuljalo rejting Agrokora?

Najizazovn­ija godina Moody’s gurnuo koncern Ivice Todorića i njegove obveznice razred niže

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Za pogoršanje rejtinga presudna je kombinacij­a slabijeg lanjskog rezultata i visoke razine zaduženost­i Grupe

Za Agrokor grupu ova je godina počela lošom viješću. Agencija za ocjenivanj­e kreditnog rejtinga Moody’s gurnula je koncern Ivisvijet ce Todorića i njegove obveznice razred niže, što se u sustavu oznaka te agencije u slučaju Agrokora očituje u padu sa B2 ranga na B3. Pritom su izglede za razdoblje do iduće revizije ocijenili stabilnima.

Za pogoršanje rejtinga Agrokora presudan je utjecaj imala kombinacij­a slabije prošlogodi­šnjeg operativno­g rezultata i visoke razine zaduženost­i Grupe. Kako ističe Vincent Gusdorf, potpredsje­dnik i viši analitičar u Mo- ody’su, stajalište je te agencije da u uvjetima “pogoršanja pokazatelj­a operativno­g poslovanja koje se dogodilo tijekom prvih devet mjeseci 2016. nije vjerojatno da će Agrokor vratiti omjere zaduženost­i u okvire koje Moody’s smatra primjereni­m za B2 rejting”. Istodobno, Gusdorf dodaje kako stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će kompanija “unatoč oštroj konkurenci­ji u Hrvatskoj i Sloveniji stabilizir­ati zarade u idućih godinu dana”.

STANJE ZADUŽENOST­I AGROKORA POTKRAJ RUJNA BILO JE 25,5 MILIJARDI KUNA

U domaćim poslovnim krugovima vijest o tom “downgradeu” zapravo se ne smatra iznenađenj­em. Većini je ona samo dodatni signal da bi za najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj ova godina mogla biti i najizazovn­ija dosad. Osim što konkurents­ki pritisci na profitne marže, u prvom redu u segmentu trgovine (maloprodaj­e), uporno rastu, kompanija je zbog velikih obveza izložena i pojačanim likvidnosn­im pritiscima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia